RTÜK Başkanından ebeveynlere geç saat uyarısı

RTÜK Başkanından ebeveynlere geç saat uyarısı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Tatil dönemlerinde geç saatlerde yapılan izlemelerde bir artış olacağını ön görerek ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmalarını öneriyoruz." dedi.

Sanal tehlikelere dikkat çeken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, karne alan öğrencilere hitaben bir mesaj yayınladı.

"Eğitim-öğretim yılını tamamlayarak tatile giren ve karne sevinci yaşayan tüm öğrencilerimize ve kıymetli öğretmenlerimize iyi tatiller diliyorum. Bu yaz tatilini dinlenerek ve eğlenerek geçirmenin yanı sıra verimli geçirmenin de önemli olduğunu düşünüyorum." cümleleriyle mesajına başlayan Şahin, tatilde medya araçları kullanımı konusunda bazı hususlara dikkat çekti.

Şahin, RTÜK’ün 2019 yılında yapmış olduğu çocukların medya kullanım alışkanlıklarına yönelik araştırmasının sonuçlarını da paylaştı.

Şahin, araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin önemli bir bölümünün günlük internet kullanım sürelerinin tavsiye edilen süreleri aştığını ifade ederek, ortalama günde 2 saat 13 dakika internet kullanan gençlerin yüzde 21’inin ekran başında geçirdiği zamanı kontrol edemediğini söyledi. Şahin, öğrencileri ve velileri, ekran bağımlılığına karşı bilinçli olmaları konusunda uyardı.

İnternet kullanırken hoşlanılmayan kişi veya içeriklerle karşılaşma durumunun sorulduğunu aktaran Şahin, öğrencilerin yüzde 44,2’sinin "evet" yanıtını verdiği belirtti. Şahin, bu nedenle öğrencilerin siber dünyadaki içeriklere ve kişilere karşı dikkatli olmalarını tavsiye etti.

Şahin’in paylaştığı verilere göre, öğrencilerin internette rahatsız oldukları konuların başında yüzde 34,8 oranıyla siber zorbalık geliyor.

Araştırma, erkek öğrencilerin kızlara göre hem daha fazla siber zorbalığa maruz kaldığını hem de daha fazla siber zorba olduklarını da ortaya çıkardı

Geç saatlerde TV izlemelere dikkat

RTÜK Başkanı Şahin ebeveynlere, çocukları korumak için öğrencilerin televizyon izleme alışkanlıklarına ilişkin bazı önerilerde de bulundu.

Şahin şöyle devam etti: "Öğrencilerin hafta sonu televizyon izledikleri saat dilimlerine bakıldığında, daha geç saatlerdeki izlemelerin arttığı görülmektedir. 21.00-24.00 arasında öğrencilerin yüzde 41’inin televizyon başında olduğu belirlenmiştir. Benzer bir eğilimle gece 00.00-03.00 arası izlemelerin de yüzde 14,6’ya yükseldiği saptanmıştır. Bu saat diliminin korumalı saatler olmaması nedeniyle ebeveynlerin bu saatlerde yapılan izlemelere daha dikkatli yaklaşmaları önemlidir. Tatil dönemlerinde geç saatlerde yapılan izlemelerde bir artış olacağını ön görerek ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmalarını öneriyoruz. Her 4 öğrenciden yaklaşık 1’i internette hoşlanmadığı bir kişi ve/veya içerikle karşılaştığında bu durumu kimseyle paylaşmamaktadır. Bu konuda velilerimizin uyanık olmaları gerekmektedir."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.