Ruhani: Trump ile görüşmek için bir programım yok

Ruhani: Trump ile görüşmek için bir programım yok

​İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD Başkanı Trump ile görüşme planı olmadığını ve esasen Trump'ın bu görüşme zemininin olması için şartları oluşturmadığını söyledi.

BM 73. Genel Kurul çalışmaları için New York'ta bulunan Ruhani, NBC kanalına mülakat verdi.

"(Trump'la) görüşme planım yoktur"

Kendisinin Trump ile görüşüp görüşmeyeceğine yönelik bir soruyu yanıtlayan Ruhani, "Görüşme planım yoktur. Eğer birisi müzakere, diyalog ve ilişkilerde ilerleme istiyorsa, ambargo ve tehdit dilini kullanmaz. Bir devlet, tüm gücünü başka bir devlet aleyhine kullandığı zaman, bunun anlamı konuların çözümü için gereken iradeye sahip olmamasıdır." dedi.

Müzakere için Amerika'nın önce tehdit, ambargo ve Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çıkmakla tahrip ettiği köprüyü yeniden inşa etmesi gerektiğini belirten Ruhani, bu şekilde uygun bir zeminde iki ülkenin gelecek için planlama yapabileceğini söyledi.

İran'ın menfaatlerinin KOEP çerçevesinde korunduğu sürece İran'ın KOEP'te kalacağını ifade eden Ruhani, İran'ın KOEP'te kalmasının kalan 5 ülkenin taahhütlerini yerine getirmelerine bağlı olduğunu söyledi.

Amerika'nın İran aleyhinde 4 Kasım'da ilan ettiği ambargolara fiilen başladığını ifade eden Ruhani, Amerika'nın İran'ın petrol ihracatını sıfırlamasının mümkün olmadığını, bu yolda bazı baskıların olabileceğini fakat Amerika'nın hedeflerine ulaşamayacağını söyledi.

"Deniz yollarımızı emniyetli tutmasını biliriz"

Amerika'nın İran petrol ihracatının durdurulması için zor kullanması durumunda buna gereken yanıtı alacağını ifade eden Ruhani, "Biz, deniz yollarımızı emniyetli tutmasını biliriz. Asırlar boyunca İran Fars Körfezi, Hürmüz Boğazı ve Umman Denizi'nin güvenliğinde etkili role sahip olmuş ve bu rolümüze devam edeceğiz." dedi.

"Füzeler dahil İran silahları ülke savunması içindir"

Amerika'nın sözde terörizmi kınadığını ve onunla mücadele ettiğini ifade eden Ruhani, o ülkenin fiilen teröristleri desteklediğini söylediğini belirtti.

Amerika'nın, İran'da nükleer silaha karşı olduğu iddiasının doğru olmadığını ifade eden Ruhani, ''Amerika, KOEP adında iyi bir anlaşmaya karşıdır. Füzeler dahil İran silahları ülke savunması içindir. Biz füzelerimizi sadece iki kez kullandık ve her iki sefer de teröristler aleyhindeydi." ifadelerini kullandı.

Arabistan'a fırlatılan füzelerle ilgili bir soruya karşılık Ruhani, "Riyad bizimle ilgili değildir. Orada Yemen halkı ile Arabistan ve BAE arasında bir savaş vardır. Yemen halkı kendini savunmaktadır ve bunun İran ile bir irtibatı yoktur. Bize göre Yemen'de savaş durmalı, bombalamalar son bulmalı ve politika ile sorunlar çözülmeli." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler