Rusya insani yardımların Suriyeli mültecilere ulaştırılmasını engelliyor

Rusya insani yardımların Suriyeli mültecilere ulaştırılmasını engelliyor

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'ye insani yardımın götürüldüğü Cilvegözü sınır kapısının bir yıl daha açık kalması gerektiğini, aksi takdirde büyük bir insani krizin yaşanacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2014'ten bu yana Suriye'ye uluslararası insani yardımın ulaşmasını sağlayan ve 10 Temmuz'da görev süresi bitecek mekanizmanın yenilenmesini istiyor.

Yaklaşık 4 milyon kişiye sadece Cilvegözü karşısındaki Babülhava'dan uluslararası yardımlar yapılabiliyor.

Suriye'ye sınır ötesi yardımlar için BMGK kararı gerekiyor.

Hafta ortasında BM Güvenlik Konseyi'nde üç buçuk saat süren, Türkiye'den Suriye'ye Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden yapılan uluslararası yardım operasyonlarının bir yıl daha uzatılması konusunda uzlaşma sağlanamamıştı. 10 Temmuz'da sona erecek Güvenlik Konseyi kararını, daimi üye Rusya veto etmişti.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Tomson Phiri, "Suriye'ye insani yardım ulaştırılan tek sınır kapısının kapanması halinde milyonlarca kişinin hayatı tehlikeye girer" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeier de BM Güvenlik Konseyi kararının bir yıl daha uzatılmaması halinde, Suriyelilerin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı.

Bugün tahminen 12,4 milyon Suriyeli güvenli gıdaya erişim sağlayamıyor. Gıda fiyatları sürekli artmaya devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.