Rusya: Suriye'deki savaşta onlarca Rus vatandaşı öldü

Rusya: Suriye'deki savaşta onlarca Rus vatandaşı öldü

Rusya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Suriye'de onlarca Rus vatandaşının öldüğüyle ilgili iddiaları doğruladı.

ABD, Suriye’de 7 Şubat'ta Deyr ez Zor'a saldıran Baas rejimi yanlısı askerlere karşı hava saldırısı gerçekleştirmişti. O saldırıda ölenler arasında, Rusya'nın Suriye'de hükümeti destekleyen en az 100 kişilik paralı asker timinin de bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Basında geniş yer bulan Rus askerlerinin Suriye'de öldüğüne ilişkin iddialara Rusya'dan açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı onlarca Rus vatandaşının Suriye'deki savaş sırasında öldüğünü ve onlarcasının da yaralandığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı sayıları bir düzineyi bulan Rus vatandaşının çatışmalarda hayatını kaybettiğini fakat bu kişilerin Rus askeri olmadığını açıkladı. Bakanlık Rus vatandaşlarının ne zaman öldüğü hakkındaysa bilgi vermedi. Bununla birlikte Deyrezor'daki bir çatışmada 5 Rus'un öldüğünün sanıldığı, kimlik belirleme çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

7 Şubat'ta ABD, Deyrezor'a hava saldırısı düzenlemiş ve 100 Rus milisin olayda öldüğü iddia edilmişti. Bu gönüllü savaşçıların durumu hakkında Moskova bilgi paylaşımı yapmamıştı. Rusya İçişleri Bakanlığı Suriye'de şu ana kadar ölen Rus askeri sayısını 44 olarak bildiriyor. Fakat bakanlık ölen paralı askerlerin sayısı konusuna şimdilik bir açıklama getirmiyor.

İddialar ilk ortaya atıldığında Moskova bunları "klasik bir dezenformasyon" olarak nitelemişti.

Conflict Intelligence Team (CIT) adlı bağımsız Rus araştırma sitesi, Suriye'de ABD hava saldırısında ölenlerin, resmi bir statüsü olmayan Wagner PMC ya da Wagner Grubu adlı bir Rus özel güvenlik yapılanmasının paralı askerleri olduğunu öne sürmüştü.

2016 yılında St. Petersburg'dan yayın yapan internet araştırma sitesi Fontanka.ru, Wagner Grubu'nu "ağır piyade silahları ve zırhlı araçlarla donanmış fakat resmen var olmayan bir askeri birlik" diye tarif ediyor. Fontanka.ru raporunda "Slav Birlikleri" temelinde örgütlendiğini söyleyen Wagner Grubu'nun Kırım ve Ukrayna'da da faaliyet gösterdiğini ama 2015 yılından beri Suriye'ye odaklandığını kaydediyor. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.