Rusya'dan Çin'e enerji hattı

Rusya'dan Çin'e enerji hattı

Rusya ve Çin arasında stratejik dengeleri etkileyecek işbirliğinin ilk adımı olarak boru hattı döşenmeye başlandı.

AB ile aralarında gerginlik devam ederken Rusya, Sibirya'dan Çin'e giden 'Sıla Sibiri', yani 'Sibirya'nın Gücü' adını verdiği gaz boru hattının inşaatına başladı. Rusya Devlet Başkanı Wladimir Putin, Yakut Cumhuriyeti'ndeki Us Chatyn bölgesinde yapılan törende, dünyanın en büyük inşaat projesine start verdiklerini söyledi. Putin, Çin ve Rusya için bu projenin büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Gazprom'un açılış törenine Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli de katıldı. Zhang, interfax haber ajansına verdiği demeçte, gaz boru hattının Çin'deki kısmına 2015'te başlayacaklarını bildirdi. Çin'le Rusya arasında inşasına başlanan boru hattı projesinin toplam maaliyetinin 50 milyar avro olması tahmin ediliyor. Projenin toplam değerinin 400 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Boru hattının uzunluğu yaklaşık 4 bin kilometre olacak.

Çin ve Rusya on yıl süren görüşmelerden sonra Mayıs ayında 30 yıl geçerli olmak üzere bir gaz anlaşması yaptılar. 2018'den itibaren Rusya her yıl Çin'e 38 milyar metreküp gaz gönderecek. Gaz boru hattı ile Rusya'nın doğusundaki uzak bölgelerde enerji ihtiyacını karşılayacak. Putin, yeni boru hattı ile, AB'nin Rus gazından vazgeçmesi durumunda, gaz satışını garantiye almak istiyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BORU HATTI PROJELERİNDEN BİRİ

Ukrayna kriziyle birlikte Avrupa ile arası açılan Rusya, dünyanın en büyük doğalgaz boru hatlarından birini inşa etmeye yöneldi. Projenin yükleniciliğini büyük oranda Çinli yatırım şirketleri üstleniyor.

Rusya ile Çin arasında Mayıs ayında imzalanan anlaşma ile önümüzdeki 30 yılı kapsayan dev proje için ilk adımlar atılmış oldu. Çin'in doğalgaz ihtiyacı, Avrupa ile arası bozulan Rusya'ya önemli bir alternatif oldu. 

Projeyle ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, yakın gelecekte bu büyüklükte başka bir projenin yapılamayacağını ifade etti. 

AB ÜLKELERİ PROJEDEN ENDİŞELİ

Rusya ile Çin arasında sağlanan doğalgaz boru hattı projesi Avrupa ülkelerini de edişelendiriyor. Anlaşmanın imazalandığı Mayıs ayında açıklama yapan İngiliz enerji uzmanları, AB ülkelerinin kullandığı Rusya doğalgazının fiyatının artabileceğini dile getirdi.

İngiliz uzmanlar, Avrupa ülkelerinin gittikçe Rus doğalgazına bağımlı hale geldiğini belirterek projeden duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

RUSYA HAFTALARDIR UKRAYNA'YA GAZ GÖNDERMİYOR

Rusya ile Ukrayna arasında gaz nakli konusu önümüzdeki Cumartesi günü tekrar görüşelecek. Rusya Enerji Bakanı Alexander Nowak, AB'nin de görüşmelere bir temsilci gönderip göndermeyeceğini beklediklerini söyledi. Ukrayna ile Rusya, fiyatta anlaşamadıklarından dolayı Ukrayna'ya haftalardır gaz gönderilmiyor.

Son görüşmelerde AB Enerji Komiseri Günther Oettinger aracılık yapmıştı. Ukrayna, Rusya'nın Avrupa'ya da gaz naklini durdurabileceği uyarısı yaptı. Avrupa, gaz ihtiyacının üçte birini Rusya'dan temin ediyor ve bunun büyük bir bölümü de Ukrayna üzerinden Avrupa'ya pompalanıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.