Rusya'ya 50 milyar dolarlık rekor ceza

Rusya'ya 50 milyar dolarlık rekor ceza

Lahey Tahkim Mahkemesi, "Yukos" petrol şirketinin usullere aykırı kamulaştırıldığı gerekçesiyle Rusya'nın 50 milyar dolar ceza ödemesine karar verdi

Uluslararası Lahey Tahkim Mahkemesi'nin, Rusya'yı "Yukos" davasında suçlu bularak, 50 milyar dolar ceza ödemesine karar verdiği bildirildi.

Lahey Tahkim Mahkemesi'nden yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın, eski hissedarları arasında ünlü iş adamı Mihail Hodorkovski'nin de bulunduğu "Yukos" petrol şirketinin usullere aykırı kamulaştırıldığı tespit edildi. Rusya'nın suçlu bulunduğu davada, Moskova yönetiminin şirketin eski ortaklarına 50 milyar dolar ceza ödenmesine karar verildi. Yaklaşık 10 yıldır devam eden davada alınan karara göre, Rusya'nın bu miktarı 15 Ocak 2015 tarihine kadar ödemesi gerekiyor. 

Öte yandan Lahey Mahkemesi'nin kararına Rusya'dan ilk tepki, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, Rusya'nın 10 gün içinde karara itiraz etme hakkını kullanacağını ifade etti. Lavrov, Rusya'nın hakkını aramak için tüm imkanları kullanacağının altını çizdi. 

İş adamı Hodorkovski ise kararı memnuniyetle karşılarken, "Bu tarafsız bir mahkemenin Yukos hakkında verdiği ilk karar. Şirketin ortaklarının zararlarını gidermeleri için büyük bir fırsat. Yukos meselesi, başından sonuna başarılı bir şirketin devletle bağlantılı mafya tarafından soyulmasına bir örnektir" yorumunda bulundu.

Yokus petrol şirketi, 1993-2007 yıllarında faaliyet göstermişti. 2003 yılında Hodorkovski ve şirket ortağı Platon Lebedev hakkında sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve Chevron şirketlerine satmaya çalıştığı iddialarıyla soruşturma başlatılmış ve vergi kaçırmak suçuyla 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yokos şirketi, 2004 yılında vergi borçlarına karşılık ihale yoluyla "BaykalFinansGroup", ardından da devlet petrol şirketi "Rosneft'e" geçmişti. Şirketin hissedarı Group Menatep Limited (GML) 2005'de Lahey Mahkemesi'nde dava açmıştı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler