Saanen sütü otlu peynirin kaynağı oldu foto

Saanen sütü otlu peynirin kaynağı oldu foto

‘Embriyo Transferi Projesi’ kapsamında Çanakkale’nin Biga ilçesinden Van’a getirilen Saanen keçilerinden elde edilen yüksek verimli süt, otlu peynirin kaynağı oldu.

‘Embriyo Transferi Projesi’ kapsamında 2010 yılında Çanakkale Biga’dan Van’a getirilen ancak asıl yurtları İsviçre olan Saanen keçileri günlük 3-5 kilo süt vererek Van’a özgü otlu peynirin gözde hammaddesi oldu.

Saanen keçilerini 2010 yılında Van’a getirdiklerini söyleyen Vetenirlik Fakültesi Ana Bilim Dalı başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Atalay Uslu, yaptığı açıklamada Saanen keçilerini bu bölgeye getirmelerinin temel amaçlarının yüksek verimli sütleri olduğunu söyledi.

“Saanen keçilerinin asıl yurdu İsviçredir
Saanen keçilerinin asıl yurdu İsviçre olduğunu söyleyen Uslu, şunları söyledi: “Ancak ben keçileri yurt içinden Çanakkale Biga’dan kendim seçerek Van’a getirdim. Getirdiğim Saanen’lerden yirmi beş tanesi keçi bir tanesi de tekedir. Saanen keçilerini Embriyo Transferi Projesi kapsamında keçileri getirdim. Bunları 2010 yılından bu yana burada besliyoruz. Bu proje ayrıca Saanem keçisi ile Kıl Keçisi melezinin Van bölgesinde yetiştirebilme projesidir.”

“Saaneni getirmemiz temel sebebi sütüdür
Saanen keçilerini bu bölgeye getirmesinin temel amacının otlu peynirin temel kaynağı olan koyun sütünün olduğunu söyleyen Uslu, “Koyun sütünün giderek azaldığını gördük. Saanem keçileri de süt olarak yüksek miktarda süt veriyor. Bu bölgedeki koyun sütüne bir alternatif oluşturabilir miyim diyerek getirdim.” dedi.

“Saneen keçisi süt verimi yüksek keçilerdir”
Saanen keçilerinin yerli keçiden farklı olarak daha fazla süt verdiğini belirten Uslu, açıklamasına şöyle devam etti: “Saanen keçileri günlük 3-5 kilo süt alınan keçilerdir. Kıl keçisinin bu kadar süt verimi yoktur. Kıl keçisinin fazla bulunduğu bir bölgeye Saanen keçisi getirmemizin temel sebebi budur. Normal keçilerden farklı olarak daha fazla yeşil yiyerek besleniyorlar. Yeşilin çok bulunduğu yerlerde beslenen Saanenlerin süt verimi daha fazla oluyor. Saanenler sürü olarak besleninler. Ahırda da beslenir ve meraya da çıkabilirler. Ancak mera pek fazla tercih edilmiyor. Bunlar daha çok ahırda ekstantif besiciliği kapsamında tutuluyor. Şu an bizim 60 tane saf Saanenimiz vardır. Bunun dışında yaklaşık 100 civarında da melez keçimiz vardır. Şimdiye kadar 400 tane melez keçi sattık. İhale düzenlemek koşuluyla çiftçilere satıyoruz.”

“Saanen keçisinden Kıl keçisine embriyo transferi gerçekleştirdik
Van’da meydana gelen depremden önce Sanen keçilerinin hormanlarını uyararak birden fazla embriyor üretmesini sağladıklarını söyleyen Uslu, “Sonra onları dölledik ve embriyo haline getirdik. Sonrasında cerrahi yöntemle Saanen keçilerinden embriyorları aldık. Kıl keçilerine nakil ettik. Kıl keçisi daha sonra Saanen yavrusu doğurdu. Dolayısıyla Kıl keçisi sadece taşıyıcı oldu. Bu kapsamda projemizi bir yıl uyguladık ve başarıya ulaştık. Daha sonra deprem oldu devam ettiremedik. Projenin süresi de dolduğu için kapatmamız gerekiyordu.” Şeklinde konuştu.

“Saanen keçisi Kıl keçisinden daha farklı bir fiyata satılmıyor
Saanen keçilerinden satışının genelde ihale usulü ile satıldığını belirten Uslu, “İhale olmadan da kişi Saanem keçisi alabilir. Ancak bunun belli dönemleri var. Gebe olmaması şartıyla Saaneen keçilerini isteyen kişiye satabiliyoruz. Saf Saanen keçilerini sattığımız dönem ayrı kışa girerken eylül ayında sattığımız ayrı bir şekilde, kötü olanları sürüden ayırıp satıyoruz.” dedi.

Uslu,  son olarak Saanen keçilerinin uyumu hakkında ise şunları söyledi: “Sanem keçileri kendi yaşam alanları olan öz vatanlarından başka yerlere götürülse de adaptasyon yetisi yüksek olduğu için herhangi bir zarar görmeden yaşayabilirler.” (İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.