Sağlık Bakanı aşı yetersizliği iddialarını yalanladı

Sağlık Bakanı aşı yetersizliği iddialarını yalanladı

Gaziantep’te "aşı yetersizliği" iddiaları hakkında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ne hepatit B ne de polio (çocuk felci) aşısıyla ilgili bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te, hepatit B ve polio (çocuk felci) aşılarıyla ilgili iddiaları yalanladı. Koca, ne hepatit B ne de polio (çocuk felci) aşısıyla ilgili sıkıntı yaşanmadığını ve yaşatmayacaklarını belirterek, önümüzdeki bir yıl içerisinde de özellikle kuduz ve benzeri anti serumları yerlileştirme sürecini başlattıklarını belirtti.

Bakan Koca, kentteki temasları kapsamında Gaziantep Valiliğinde sağlık sektörü ile bir araya geldiği toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yerli aşı çalışmaları kapsamında Sağlık Bakanlığı ekiplerinin araştırma ve görüşmeler yapmak üzere Küba ve Güney Kore’ye gittiğini belirten Koca, 2023 yılının sonuna kadar aşıyı yerlileştireceklerini ifade etti.

Aşı iddiaları hakkında yapılan haberleri yalanlayan Koca, “Hepatit B ile ilgili biz geçen hafta toplam 300 bine yakın dozu teslim ettik. Yani Türkiye’ye dağıttık. 55 bine yakında polio (çocuk felci) aşısını verdik. Dolayısıyla bu anlamda ne hepatit B ne de polio (çocuk felci) aşısında herhangi bir sorun yaşanmıyor ve yaşatmayacağız.” dedi.

Önümüzdeki dönemde sağlıkta yerlileşmenin artacağını söyleyen Bakan Koca, “Biz tabi ki aşı ile ilgili ben geçenlerde de söylemiştim; önümüzdeki dönemde özellikle aşıyı yerlileştirmek ve millileştirmek çerçevesinde önümüzdeki 5 yıllık süreçte yüzde 100 dışarıya bağımlı olduğumuz aşıyı yerlileştirmek istiyoruz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde de özellikle kuduz ve benzeri anti serumları da yerlileştirmek yani ruhsatını verme sürecini başlattık. Ben bundan sonraki süreçte özellikle yurtdışında da Küba ve Güney Kore’deki bir-iki merkezle ilişki içerisindeyiz. Özellikle teknoloji transferi, ilaç, malzeme, cihaz ve aşı konusunda dışa bağımlılığı azaltacağız. Önümüzdeki dönemde aşıyı yerlileştirme noktasında kararlı olduğumuzu söylemek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.