Sağlıklı bir ayakkabı için 6 öneri

Sağlıklı bir ayakkabı için 6 öneri

Sağlıklı bir ayakkabı seçimi için önerilerde bulunan Doktor Fener Çelebi, yaş ilerledikçe ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken 6 kuralın olduğunu söyledi.

Yaş ilerledikçe ayak tabanında oluşan çökme sonucu, ayakların uzadığını ya da genişlediğini söyleyen Memorial Dicle Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Operatör Doktor Fener Çelebi, bu nedenle ayakkabı alırken bazı kurallara dikkat etmenin ayak sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Ayağın anatomik yapısına uyum göstermeyen ayakkabı tercih etmenin ayakta deformasyonlara neden olabileceği uyarısında bulunan Çelebi, doğru ayakkabı seçimi için 6 öneride bulundu.

“Sivri burunlu ayakkabılar parmaklarda şekil bozukluklarına neden olur”

Genellikle estetik açından beğenilen bir ayakkabının ayak sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açacağı düşünülemeden alındığını ifade eden Çelebi, “Ancak bilinmelidir ki ayağa uygun olmayan ayakkabıların kullanılması, ayakta bazı deformasyonlara yol açar. Tahta veya kalın malzemeden yapılmış, esnek olmayan ve tabanı çok ince ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük binmesine ve ağrıya neden olur. Sivri burunlu ayakkabılar ise parmaklarda şekil bozukluklarına neden olacağı gibi dar ve yüksek topuklu ayakkabılar ise ayak burkulmalarına yol açabilir. Bu nedenle sivri burun yerine daha geniş yapılı ve daha kısa topuklu olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca ayakkabı seçilirken, altının  “şok alıcı“ özelliği olmasına da dikkat edilmelidir.” dedi.

“Yüksek topuk duruş bozukluğu nedeni”

“8 cm’den uzun topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar uzun süreli kullanıldığında; bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olur.” diyen Çelebi, şöyle devam etti:

“Yüksek topuklu bu ayakkabılar “postur” adı verilen fizyolojik duruşu da bozabilir. Bel, kalça, diz, bacak kasları ve ayak bileğinde postur bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise pek çok hastalığa yol açabilir. Sağlığa uygun şekilde üretilmeyen ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığı da bilinmektedir. Bu tür ayakkabılar basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirir.”

“Akşam saatlerinde satın alınan ayakkabılar rahat etmenizi sağlar”

 Ayakkabı alırken dikkat edilmesi hususlara da değinen Çelebi şu uyarılarda bulundu:

“Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı, ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır. Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmakların duruşunu bozacak kadar yüksek ya da esnek olmalıdır. Ayakkabı alırken, ayakkabının zamanla açılıp ayağa uygun hale geleceğini düşünmek yerine, ayağa tam uyum gösteren ve rahat kalıplı ayakkabılar satın alınmalıdır. Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır. En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Alışverişe mutlaka akşam saatlerinde çıkılmalıdır. Çünkü günün temposu ayaklarda şişmeye yol açar ve iş çıkışı akşam saatlerinde satın alınan ayakkabılar, kişinin gündüz daha rahat etmesini sağlar.” (Emrah Deniz-İLKHA)







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler