Sağlıkta şiddet yasası maalesef yeterli değil

Sağlıkta şiddet yasası maalesef yeterli değil

​Mardin’in Midyat ilçesinde hasta yakınları tarafından darp edilen doktoru ziyaret ettikten sonra basın açıklaması düzenleyen heyet, çıkarılan "sağlıkta şiddet" yasasının yeterli olmadığını vurguladılar.

Mardin’in Midyat ilçesinde hasta yakınları tarafından darp edilen Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Yaşar Dağ’ı Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz beraberinde bir heyetle ziyaret etti.İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz'a; Tabipler Odası Başkanı Derya Etem, Midyat Devlet Hastanesi Başhekimi Mahmut Necdet Palaz, Mardin Aile Hekimleri Derneği Başkanı  Dr. Yılmaz Sekizkardeş, hastane yönetimi ve görevli doktorlar, meslektaşları, akrabaları ve sevenleri eşlik etti.

Tedavi gördüğü dâhiliye servisindeki odasında Doktor Yaşar Dağ ile bir süre görüşen, Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, doktora geçmiş olsun dileklerini ileterek saldırıyı gerçekleştirenlere tepki gösterdi.

Saldırıda burun kemiği ve sağ el serçe parmağı kemiği kırılan Doktor Yaşar Dağ, ziyarette başından geçenleri anlattı. Daha sonra Yavuz, hastane çalışanları ve beraberindeki heyetle hastane acil servisi önünde basın açıklaması yaptı.

"Artık yeter!"

Sağlık çalışanlarına saldırılarının had safhaya ulaştığı vurgulayan Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, "Dün Dünya İnsan Hakları Günü'nde bir sağlık çalışanımız, bir göz hastalıkları uzmanımız muayene ettiği hastanın kendisine 'antibiyotik yazar mısınız?' önerisini, muayene ettikten sonra 'antibiyotiğe ihtiyaç olmadığını' beyan etmesi üzerine hasta yakınları tarafından Midyat ilçemizdeki Bağlar Aile Sağlık Merkezinde darp edilmiştir. Gün geçmiyor ki güzel ülkemizin güzel bir köşesinden bir sağlık haberi ile uyanmayalım. Bizler sağlık çalışanları sadece yaşatmak ve daha iyi sağlık hizmeti sunabilmek için eğitim alıyoruz. Bu aldığımız eğitimlerin sonunda da halkımıza, vatandaşlarımıza en iyi, en kaliteli, en bilimsel tedavileri uygulamak için hastalarımızla konuşuyoruz. Bizler savaşta bile, savaş hukukunda bile dokunulmazlığımız olan sağlık çalışanları ne yazık ki günlük hayatta sadece darp edilmiyor, artık öldürüyoruz. Tükenmek üzereyiz. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Sağlık Bakanımızın Meclis'te en son sağlıkta şiddetle ilgili kanunlaştırdıkları yasayla birlikte bir nebze de olsa artık daha umutluyuz. Bizler sağlıkta şiddete hayır demek için bugün hoşgörünün, birlikte yaşamın medeniyetin kenti olan Midyat’tan sesleniyoruz; artık yeter!." dedi."Medyadaki şiddet dilinin azaltılmasına yönelik önlemler alınmalıdır"Sağlıkta şiddet yasasının yeterli olmadığını belirten Mardin Tabipler Odası Başkanı Dr. Derya Etem, medyadaki şiddet dilinin azaltılmaısna yönelik önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Etem, "Midyat’ta böyle vahim bir şiddet vakasının gerçekleşmiş olması toplumda şiddet kültürünün giderek yaygınlaştığının, bir şiddet sarmalının giderek büyüdüğünün endişesine bizi sevk etmiştir. Bir an evvel bu şiddet kültürüyle mücadele etmek ve medyadaki şiddet dilinin azaltılmasına yönelik önlemlerin alınmasına katkıda bulunulması gerekiyor. Biz  buradan Tabipler Odası olarak tekrar sesleniyoruz. Hem halkımıza, hem bütün yetkililere. Şiddet dilinin, şiddet kültürünün eritilmesi ve bu şiddet sarmalının geriye çekilmesi için gerekli bütün önlemlerin alınmasını istiyoruz. Maalesef torba yasayla birlikte çıkan sağlıkta şiddet yasası maalesef yeterli değil. Cezanın çok ağır uygulanması da aslında şiddeti önlemek için yeterli değil. Çünkü çok ağır cezalar cezalandırılmama veya af ile sonuçlanıyor. Çok ağır ceza değil. Yerinde, gerekli önlem alacak ve şiddeti önleyici bir cezalandırılma sistemimiz olmalıdır. Teşekkür ederim. Çok büyük geçmiş olsun. Bütün sağlık camiasına buradan tekrar sesleniyorum. Barış dilinin, şiddet kültürünün önüne geçecek olan barış dilini kurmanın yöntemlerini aramaya davet ediyorum."şeklinde konuştu.

"Sağlıkta şiddet haberleri rutin hale geldi"Hemen her gün bir sağlıkta şiddet haberi aldıklarını belirten Mardin Aile Hekimleri Derneği Başkanı  Dr. Yılmaz Sekizkardeş ise şunları söyledi:

"Bugünlerde rutin hale gelen, her gün bir ilden sağlıkta şiddet haberlerini gerçekten biz sağlık çalışanları olarak sadece doktorlar değil, sağlık alanındaki tüm kurumlarda çalışan hemşireler, ebeler diğer bütün sağlık çalışanları. Gerçekten artık bunlardan usandık artık. Yukarda Yaşar Hoca’yı görürseniz babasının yerinde olmayı kimse istemez. Yani ben kendi çocuğumu düşünüyorum. Bu durumda. Bunca sene emek verilen, bunca sene insanlara hizmet vermek için gecesini gündüzüne katan bir adamın o hale o duruma gelmesi. Hem de saçma sapan bir neden yüzünden. Bilinçsizlik, insanların kendi isteklerini dayatması, sağlık kültürünün eksikliği, sağlık bilgisizliği yüzünden dayatılan. Hastaların her şeyi elde edebileceklerini sanmalarından dolayı. Tabii ki insan hakları var, onları biz de biliyoruz. Ama doktorların sağlık çalışanlarının da haklarının olduğunu, tedaviyi onların bildiğini gerekli bütün bilimsel dayanaklarını tedavi yöntemlerini bildiklerini bilinmesi gerekiyor. Tüm doktorlar ve sağlık çalışanları bu konuda ellerinden gelen her şeyi özellikle hastanelerde çalışan doktor arkadaşlar, sağlık koruyucu hizmeti veren bizler elimizden gelen her şeyi fazlasını yapıyoruz. Buna artık gerçekten dur demenin vakti geldi ve geçiyor."

HÜDA PAR Midyat İlçe Teşkilatından saldırıya ilişkin açıklamaÖte yandan HÜDA PAR Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak saldırıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Altunkaynak, "Herhangi bir kamusal hizmeti  alan ve sunanlar, kendi yasal hakları çerçevesinde vatandaşlık ödev ve  sorumluluk bilinci  ile hareket etmelidirler. Özelde sağlık hizmeti alınıp sunulurken karşılıklı olarak 'önce insan' şiarı ile hareket edilmeli, hoşgörü, sevgi, saygı ve iyi niyet kuralları çerçevesinde sosyal ve toplumsal hassasiyetler göz ardı edilmeden nitelikli iletişim ve diyalog kuralarına azami ölçüde dikkat edilmelidir. Öfkeyle kalkan zararla oturur kaidesi gereği sosyal ve toplumsal kriterlere uymamız, insani ve vicdani bir gereklilik olup, aidiyetleri ne olursa olsun şiddete uğrayanın yanında ve şiddet uygulayanlarında karşısında olmanın  bir insanlık görevi olduğu unutulmamalıdır. Bu vesile ile şiddet mağduru sayın Dr. Yaşar Dağ ve yakınlarına hayırlı ve acil şifalar dilerken, bu ve benzeri telafisi güç  toplumsal huzursuzlukların yaşanmamasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler