Sahaflar Çarşısı olacak tarihi handa çalışmalar devam ediyor

Sahaflar Çarşısı olacak tarihi handa çalışmalar devam ediyor

Gaziantep'te tarihi ve kültürel mekanlarından olan ve restorasyon çalışmalarının ardından Sahaflar Çarşısı olarak hizmet verecek Tarihi Mecidiye Han’da çalışmalar devam ediyor.

Gaziantep'te geçtiğimiz sene restorasyonuna başlanan 18’inci yüzyıl yapılarından olan Tarihi Mecidiye Hanı, kültürel etkinliklerin düzenleneceği Sahaflar Çarşısı'na dönüştürülecek. 1725 yılında inşa edilen ve Sultan Abdülmecid Dönemi’nde onarımı yapılan Mecidiye Hanı'nın restorasyonunda sona gelindi.

Tarihi Mecidiye Han’da incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında da bilgi alan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Mecidiye Hanı'n restorasyonunu tamamlayarak 25 Aralık Gaziantep'in kurtuluş gününe yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Tahmazoğlu, tarihi ve kültürel bir mekan olan ve yıllardır harabe durumda bulunan Mecidiye Han’daki restorasyon çalışmalarını hızla devam ettiğini belirtti.

Han’daki restorasyon çalışmalarını yakından incelediklerini belirten Tahmazoğlu, “Mecidiye Han bizim kültürümüzde ve tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Bu han harabe haldeyken kamulaştırarak ve restorasyonunu yapmaya başladık. Bu yılsonuna kadarda inşallah tamamlamayı hedefliyoruz. Ekipler gece gündüz demeden 7/24 esasına göre çalışıyorlar.”dedi.

Tarihi hanın artık şekillenmeye başladığını aktaran Tahmazoğlu, “Üst katların çalışmalarına geçildi. Üst katların çalışması alt kata göre daha hızı yapılacaktır. Asıl zor olan kısımların çalışmaları alt kattaydı ve zor olan kısmını geçtik. İnşallah hedefimiz Mecidiye Han’ın restorasyon çalışmalarını 25 Aralık’a kadar tamamlayıp burayı Sahaflar Çarşısı’na dönüştürmektir. Şu an mevcut hanlar içerisinde en geniş avluya sahip hanlardan birisi burasıdır. Bu avlu kısmında da çay, kahve ve kitap okuma alanları olacaktır. Üst katta da kütüphanemiz olacak. Her hafta buraya bir yazarı davet edip imza ve sohbet günleri yapmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mecidiye Hanı

Hakkında herhangi yazılı bir kaynak olmadığı için sözlü kaynaklardan yıllardır aktarılan bilgilere göre 1725 yılında yapılmış olan Tarihi Mecidiye Han’ı ilk olarak Sultan Abdülmecid zamanında 1829-1861 yıllarında bir restorasyon süreci geçirmiş. Eski kayıtlarda “Han-ı Cedid” ve “Koca Nakıp Hanı” olarak da adlandırılan Mecidiye Hanı, Osmanlı mimarileri içerisinde tek avlulu ve 2 katlı hanlar grubuna girmesi münasebetiyle Gaziantep’in en güzel hanlarından biri olarak görülüyor.

Kültürel olarak da önemli bir mekan olan ve bir dönem ilgisizlikten kaderine terk edilen, hatta otopark olarak da kullanıldığı için büyük bir tahribata uğrayan tarihi yapı, restorasyonu tamamlandıktan sonra Sahaflar Çarşısı olarak hizmet vermeye başlayacak. Tarihi Mecidiye Hanı Gaziantep halkına ve şehre gelecek turistlere de hizmet vermeye başlayacak.

Restorasyon çalışmaları tamamlandığında içerisinde Sahaflar Çarşısı, okuma merkezleri, kitapçıların olacağı ve çay bahçelerinin olacağı Mecidiye Han'da zaman zaman kitap tanıtımları, imza günleri gibi kültürel etkinlikler de düzenlenebilecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.