Şahmerdan Sarı Türkiye’ye iade ediliyor

Şahmerdan Sarı Türkiye’ye iade ediliyor

IKBY’de yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan Şahmerdan Sarı’nın Türkiye’ye iade edileceği belirtildi.

2013 yılında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinin Şahmerdan Sarı ve 13 kişiye verdiği 100 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından, Irak’a giden ve 2014 yılında Erbil’de Kırmızı bültenle gözaltına alınan Sarı’nın bugün Türkiye’ye iade edileceği bildirildi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şahmerdan Sarı’nın avukatlarından Hüseyin Kurşun, 2014 yılında Irak’ın Erbil kentinde Kırmızı bültenle gözaltına alınan ve defalarca Türkiye’ye iade edilmesi talep etmelerine rağmen bir türlü iade edilmediğini ve yaklaşık 4 yıldan sonra bugün iade edileceğini söyledi.

Sarı’nın FETÖ’nün mağduru olduğunu belirten Kurşun, “Müvekkilim Şahmerdan Sarı ve çevresindeki kişiler 2013 yılında gözaltına alındılar. Aslında Sarı, daha önce de 10 yıl boyunca cezaevinde kaldıktan sonra 2007 yılının mart ayında şartlı tahliye edilmişti. Gaziantep'te yasal bir sivil toplum kuruluşu olan Şahid-Der var. Sarı ayda bir orada sohbetler veriyordu. Bu sohbetler kayıtlıdır. Bu sırada Sarı, dinler arası diyalog tartışmalarının yoğun olduğu ve FETÖ’nün derin devletin yerine geçtiği ve aktif olduğu bir dönemde de dinler arası diyalogu eleştiren yazılar yazmaya başlayınca hakkında bir izleme kararı alındı. Teknik ve fiziki takip 6 ay boyunca devam etti. 6 aylık bir takibin ardından da 2009 yılında FETÖ polisleri tarafından düzenlenen bir operasyonla gözaltına alındı.” dedi.

Sarı’nın yaklaşık 4 yıl önce hakkında çıkartılan Kırmızı bültenle Irak Kürdistan’ında gözaltına alındığını belirten Kurşun, “Yıllardır Erbil’de tutuklu bulunan Şahmerdan Sarı’nın aslında biz Türkiye’ye teslim edilmesini bekliyorduk. Hatta Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesine ve Anayasa mahkemesine de yeniden yargılanma noktasında bireysel başvuruda bulunduk. Bireysel başvurumuz hem Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hem de Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Nihayet yapılan girişimler sonucu Şahmerdan Sarı, bugün Türkiye’ye iade edilecek. Saat 18.00 civarında İstanbul havaalanına gelecek. Buradan da Bakırköy adliyesine götürülecek. Hangi cezaevinde kalacağı ile ilgili kesin bir bilgi yoktur.” ifadelerini kullandı.

Kurşun, Sarı’nın diğer İslam davalardan mahkum olan ve 21 yılı aşkın süredir haksız yere cezaevinde tutuklu bulunan kişiler gibi FETÖ mağduru olduğunu, müvekkilinin tahliye edilmesini talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

Hatırlanacağı üzere 27 Eylül 2013 tarihinde 6,5 yıl hüküm giyen Süheyl Sarı, Muhammed Sarı, Mehmet Yılgın, İzzettin Avcı, Resul Bulanık, Abdullah Doğan ve Aydın Yalman yakalanarak Gaziantep E tipi cezaevine gönderilirken, örgüt liderliğinden dolayı 12, 6 ay ceza alan Şahmedan Sarı ile birlikte İsmet Yener, Mehmet Bilici, Abdullah Tuncer, Ahmet Balki ve Orhan Çelik polis tarafından aranıyordu.

Öte yandan, söz konusu davada Muhammed Sarı, İzzettin avcı, Abdullah Doğan, Resul Bulanık, Ahmet Yalman cezalarını doldurup geçtiğimiz yıl tahliye edilmişlerdi. Diğer kişilerin ise halen cezaevinde olduğu bildirildi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA) 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.