'Saldırıyı Karlıovalı PKK'lılar Yaptı'

'Saldırıyı Karlıovalı PKK'lılar Yaptı'

BDP (HDP)'ye oy vermedikleri için PKK'nın 3 biner TL haraç kestiği Cengiz Tiryaki ile Fethi Yalçın'ın bu parayı ödemediği için önce tehdit edildiği ardından öldürüldükleri ortaya çıktı. Görgü tanıklarından (N.C) ise, cinayetten önce mahalleye gelen PKK'lı

Star Gazetesinden Kemal Gümüş'ün haberi:

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dört'ü kendi köylüsü altısı da dağdan gelen PKK'lılar tarafından  öldürülen iki çocuk babası Cengiz Tiryaki ile biri altı aylık dört çocuk babası Fethi Yalçın'ın 30 mart yerel seçim sonuçları ile beraber hayatlarının adeta kabusa döndüğü öğrenildi. 30 Mart seçimlerinde BDP'ye oy vermedikleri öğrenilen iki maktulünde önce PKK tarafından tehdit edildikleri, ardından haraca bağlandıkları, haracı ödemeyi reddettikleri içinde infaz edildikleri belirlendi.

HDP ve PKK'nın IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını bahane ederek onlarca masum insanı katletmesi ve yüzlerce iş yeri ile kamu kurum ve araçlarını ateşe vermesinin yankıları sürüyor.

Bingöl'de katledilen iki çocuk babası Cengiz Tiryaki ile dört çocuk babası Fethi Yalçın'ın öldürülmeden önce PKK tarafından tehdit edildikleri ardından haraca bağlandıkları ortaya çıktı. 30 Mart yerel seçimlerinde BDP (HDP)'ye oy vermedikleri için PKK tarafından tehdit edilen ve daha sonra oy vermedikleri için 3 bin TL haraç istenen maktullerin ödemeyi kabul etmedikleri için tehdit edildikten sonra öldürüldükleri öğrenildi.

30 MART SEÇİMLERİ KABUSU OLDU

Bingöl'ün Karlıova ilçesi Serpme (Altira) Köyünde 9 Ekim tarihinde gece saat 24:00'da PKK'lılar tarafından evi basılarak ağır yaralanan Cengiz Tiryaki (42) tedavi gördüğü Malatya Eğitim ve araştırma hastanesinde on gün sonra hayatını kaybetti. Serpme köyünde Hüda Par üyesi olan Tiryaki'nin 30 mart yerel seçimlerinden sonra HDP ve PKK'lılar tarafından sürekli tehdide maruz kaldığı ve Kurban Bayramından yaklaşık iki hafta öncede saldırıya uğradığı öğrenildi. Tamamının HDP'lilerden oluştuğu Serpme Köyü 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Cengiz Tiryaki için adeta bir kabusa döndü.

AKRABLARI VE KÖYLÜLERİ SÜREKLİ TEHDİT ETTİ

Köydeki akrabaları ve köylüleri tarafından sürekli tehdit edilen Tiryaki ise yaşadıklarını sadece arkadaşlarına anlatarak çaresizce çocuklarının rızkının peşinde koştu. Kurban Bayramından yaklaşık iki hafta önce Tiryaki'ye yönelik suikast planlandığı öğrenildi. Ancak bu suikastın başarısız olmasından sonra PKK'nın görevlendirdiği köy komite başkanı tarafından Tiryakinin ziyaret edildiği ve Komite başkanın ona,"Kusura bakma bizimkilerin beceriksizliği olmuş" diyerek tekrar tehdit ettiği belirtildi. İki çocuk babası Cengiz başarısız suikast girişiminin ardından yaşadıklarını arkadaşlarına anlatarak o günden sonra uykusuz geceler geçirmeye başladı.

SUİKASTIN ÜZERİNDEN 2 HAFTA GEÇTİ SAVCILIK TEK ADIM ATMADI

Kobani'deki olayları bahane eden altı PKK'lı cani 9 Ekim tarihinde dört HDP'li köylüsü ile beraber Tiryakinin kapısına dayandı. İddiaya göre gece saat 24:00 sularında evin etrafını saran PKK'lılar Tiryakiye dışarı çıkmasını aksi takdirde eve bomba atacaklarını söyledi. Sırf çocuklarına bir zarar gelmesin diye kapıyı açan Cengiz Tiryaki adımını dışarı atar atmaz ise gözü dönmüş PKK'lıların uzun namlulu silahlarla ateş etmesi sonucu ağır bir şekilde yaralandı. Daha sonra hastaneye kaldırılan Tiryaki 10 günlük tedavinin ardından hayatını kaybetti.

TAZİYESİNE DAHİ GİDİLEMİYOR

Karlıova ilçe merkezine sadece 6 kilometre mesafede olan Serpme Köyünde işlenen hunharca cinayetten sonra ise ne jandarma ne de ambulansın köye gitmediği öğrenildi. PKK'nın adeta cirit attığı köye Tiryakinin akrabaları dahi taziye için gidemiyor. Suikastın üzerinden 15 gün geçmesine rağmen hala köye ne jandarmanın gittiği neden Savcılığın her hangi bir soruşturma başlatmadığı öğrenildi.

HDP'YE OY VERMEDİ DİYE BAŞINA GELMEYEN KALMADI

PKK tarafından Karlıova'da öldürülen 4 çocuk babası Fethi Yalçın'ın da daha önce HDP'li olduğu ve 30 Mart yerel Seçimlerinde Hüda Par'a üye olduğu öğrenildi. Hüda Par'a üye olduktan sonra önceleri tehdit edilen Yalçın'ın hayatı günden güne kabusa döndü. Çocukları Sevim (14), Ertan (12), Dicle (12) ve altı aylık Efkan'ın babası Yalçın'ın hiç bir zaman siyasi tartışmalara katılmadığı ve üyesi olduğu partinin propagandasını dahi yapmadığı belirtiliyor. HDP'li akrabaları tarafından da sevilen ve kendi halinde hiç bir şekilde üye olduğu parti ile ilgili konuşmadığı söylenen Yalçın aynı zamanda öldürülen Cengiz Tiryaki ile de samimi arkadaş olduğu belirtiliyor.

HARACI ÖDEMEYEN TEK KİŞİ FETHİ YALÇIN OLDU

Oda Cengiz Tiryaki gibi HDP'ye oy vermeyince PKK'lılarca önce tehdit edildi. Bulunduğu mahallede HDP'ye oy vermeyen onlarca aile önce tehdit edildi ve yaylara girişleri yasaklandı. Daha sonra PKK tarafından her birisine kesilen 3'er bin TL'lik cezayı ödemeleri halinde yaylalara gidip hayvanlarını otlatabilecekleri söylendi. Fethi Yalçın dışında HDP'ye oy vermeyen her kes bu parayı ödedi. Yalçın ise bu haracı ödemeyi reddederek ilçede çalışmaya devam etti. Kobani saldırılarını bahane eden PKK'lılar Yalçın'ı da arkadaşı Cengiz Tiryaki gibi pusu kurarak katletti.

SALDIRGANLAR KARLIOVALI PKK'LILAR

Görgü tanıklarından (N.C) cinayetten önce mahalleye gelen PKK'lıların kendisiyle konuştuğunu ifade ederek, "Beyaz bir kangoyla geldiler, içinde iki kişi araçtan inip, Fethi’yi sordular. Yaşları 35 civarında, zayıf ve sarışındılar, birisi uzun boyluydu. Konuşmalarından anladığım kadarıyla bu çevrenin insanlarıydılar. Çünkü her yerin bir konuşma şekli var. O saldırganların konuşmaları ve tavırları Karlıovalı olduklarını anladım” dedi. Başka bir görgü tanığı F.C ise "Fethinin vurulduğu yerin az ilerisinde yürüyordum. Fethi da arkamdan geliyordu. O anda beyaz bir kango Fethinin yanına geldi. Onunla az bir şey konuştuktan sonra Fethi’yi kurşun yağmuruna tuttular” dedi. F.C saldırganların cinayetten sonra köyün içinden geçerek kaçtığını söyledi.

İKİ GÖZ ODALI EVDE DÖRT YETİMLE ACI DOLU BİR HAYAT BAŞLADI

Yalçın'dan geriye ise iki göz odalı bir evde gözü yaşlı dul bir eş, biri altı aylık bir dört boynu bükük çocuk kaldı. Katillerin bulunmasını isteyen gözü yaşlı eş Seybet Yalçın, "Allahtan dileğim yüreğimi yaktıkları gibi onlarında yüreği yansın. Eşim kendi halinde çocuklarının rızkı için koşturmaktan başka bir şeyle uğraşmayan biriydi" dedi. Konuşmakta zorluk çeken ve yakınlarının desteğiyle ayakta tutulan Seybet Yalçın şimdi katillerin bulunmasını adalete teslim edilmesini bekliyor.

KATİLLERİ BULMAK İÇİN POLİS OLACAĞIM

Karlıova Kız Anadolu Lisesi 9'uncu sınıfta okuyan Sevim ile 7'nci sınıf öğrencisi Ertan ise öfkeli ve çaresiz. Sevim babasının sadece inancından ötürü öldürüldüğünü söyleyip babasının fotoğrafına sarılırken kardeşi Ertan ise okulunu okuyup polis olmak istiyor. Minik Ertan, "Ben okulumu okuyup polis olacağım. Polis olduktan sonra babamın katillerini bulacağım" dedi. İlköğretim 4'üncü sınıfta okuyan Dicle ise sadece babasını çok özlediği söylerken, altı aylık minik Efkan ise hiç bir şeyden habersiz kucaktan kucağa alınırken gülücükler atıyor.

TASALI: HEPİNİZİ TEKER TEKER ÖLDÜRECEĞİZ MESAJI GÖNDERİYORLAR

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı da PKK'lıların yapmış olduğu katliamların iki yıldır devam eden barış ve güven ortamını yerle bir ettiğini söyledi. Halkın çok tedirgin olduğunu ifade eden Tasalı, "PKK yıllardır bizi tehdit ediyor. Beni bile defalarca tehdit ediyorlar. Akrabalarımız vasıtasıyla mesajlar gönderiyorlar. Bana bile defalarca 'çocukların var yazık olacak sana vazgeç Hüda Par'dan' şeklinde sürekli tehdit mesajları gönderdiler. Bakın şimdi ise telefonlarımızı arayarak açık açık 'hepinizi teker teker öldüreceğiz' demeye başladılar. Karlıova'daki kardeşlerimizi katlettikten sonra beni arayarak bu tehditleri savurdular. Suç duyurusunda bulunduk ancak emniyet ve savcılığın her hangi bir çabasını göremiyoruz. Bu katiller korunmaya mı çalışılıyor anlamakta güçlük çekiyorum. Karlıova'nın Serpme köyünde katledilen üyemiz Cengiz Tirayki'nin katilleri orada duruyor. Peki savcılık ne yaptı daha soruşturma başlatılmadı bile. Köye ne tek bir jandarma gitti ne de burada bu cinayetlerin aydınlatılması ve katillerin bulunması için bize hiç bir şey sorulmadı" şeklinde konuştu.

MUHTAR: FAKİR VE ZARARSIZ BİR İNSANI KATLETTİLER

Mahalle Muhtarı Aydın Yalçın ise, "Fethi Yalçın'ı kim katletmişse, biz onların peşini bırakmayacağız. Bu katillerin bir an önce bulunmasını istiyoruz. Fethi'nin hiç kimseye bir zararı yoktu. Fakir ve zararsız bir insanı yok yere katlettiler" dedi.

Sabah işe giderken yolunu kesenler tarafından şehit Fethi'nin şehit edildiğini ifade eden Muhtar Yalçın, "Tam yolun ortasında 33 mermi sıkıyorlar. 23 kurşun isabet etmiş. 9 kurşunda boşa gitmiş. Böyle bir şey olamaz, bu ne biçim vahşet bunu yapanlar, insanlıktan nasibini almayan kişilerdir. Şuanda vatandaş çok zor durumdadır. Biz Kürt halkı olarak, hep böyle çile mi çekeceğiz? Allah aşkına Kürt kürdü vurur mu? Bu insanların ne suçu var? Bu fethinin kime ne zararı dokundu? Arkada 4 yetim çocuk kaldı. En küçük çocuğu daha baba şefkatini his etmeden ve Babasını tanımadan o bu dünyadan göçüp gitti. Bu alçakça saldırı yapanlar kimin adına kimi vuruyor. Gelsinler bunun izahını yapsınlar" dedi.

CİNAYETTEN ÖNCE KEŞİF YAPTILAR

Katillere tepki göster köy Muhtarı Aydın şunları söyledi: "Hiç yok yere bu mazlum insanı vuranların Allah belasını versin. Bu şerefsizleri bulmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu canı Allah vermiş yine alanda o dur, kimseden korktuğumuz da yoktur. Gelen aracın plakasız olduğu söyleniyor. Sabah erken den gelmiş ve buraları gözetlemişler. Karlıova merkezden değil de köyler tarafından gelmişler ve olayı yaptıktan sonra büyük ihtimalle yine o tarafa kaçmışlar. Fethi’yi araçtan inmeden tarayıp kaçmışlar" (Star Gazetesi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler