Şalgam, köylülerin geçim kaynağı oldu

Şalgam, köylülerin geçim kaynağı oldu

Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen şalgam, köylülerin geçim kaynağı haline geldi.

BİTLİS - İş imkanlarının olmadığı köylerde vatandaşlar daha önce evde tüketmek için ektiği meyveleri, şimdide geçim kaynağını sağlamak için ekmeye başladı.

 

Tütüne getirilen kotayla birlikte boşalan arazileri değerlendirmeye çalışan köylüler, farklı meyveleri ekerek, gelir elde etmeye çalışıyor. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen şalgam meyvesi, köylülerin artık geçim kaynağı oldu.

 

Şalgamın hem tanelerini hem de yapraklarını satan köylüler, halkın rağbet göstermesinden dolayı mutlular. Köyde ektiği şalgam meyvesini, Bitlis merkezdeki pazarlarda satan Çamtaşı (Arınç) köyünden Abdulbaki Öz,  halkın şalgam meyvesine olan rağbetinden dolayı satışlardan memnun olduğunu söyledi.

 

Yapraklarından turşu yapılan şalgamın kökü de hem pişirilerek yemek yapılıyor hem de pişirilmeden yenilebiliyor.
 

Şalgamın başlıca bilinen faydaları ise şöyle:
Bedenin kansere yakalama riskini azaltır. Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. Kapızlık çekenlere iyi geldiği gibi, bedene dinçlik kazandırarak, mide ağrılarına iyi gelir. Yapraklarının küçük parçalara ayrılarak salata şeklinde yapılıp, yenildiğinde kum ve taşları düşürerek idrar yolları temizler. Acımsı tadı nedeniyle şeker hastaları rahatlıkla yiyebilir. Zindelik vererek, olabilecek hastalıklara yönelik koruyucu bir özelliğe sahiptir.  Stres giderici olan şalgam meyvesi, boğaz iltihabi için yararlı olduğu biliniyor. Özellikle soğuk havalarda gribe karşı koruyucudur, ayrıca bağışıklığa güçlendirici özelliğine sahip olduğu biliniyor. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.