Salih’in ‘suçu’ sadece Mü’min olmaktı foto

Salih’in ‘suçu’ sadece Mü’min olmaktı foto

Geçtiğimiz Pazartesi günü PKK’liler tarafından Belçika’nın Charleroi kentinde katledilen Gêra Caferli Mehmet Salih Kaya, Pazar günü köyünde defnedilecek.

Belçika’nın Charleroi kentinde PKK’liler tarafından şehid edilen Mehmet Salih Kaya’nın, 22 Mayıs Pazar günü saat 15.30’da Batman Havaalanına getirileceği ve ardından Mardin’in Dargeçit (Kerboran) ilçesine bağlı Altınoluk (Gêra Cafer) köyünde defnedileceği belirtildi.

Belçika’nın Charleroi kentinde PKK’liler tarafından uğradığı saldırıda kalbinden bıçaklanarak katledilen Mehmet Salih Kaya’nın naaşı yıkandıktan sonra, sevenleri ve yakınları tarafından cenaze namazı kılındı.

“Böyle bir mazlumun cenazesi Avrupa’dan Türkiye’ye gitmemiştir”

Pazar günü köyü Gêra Cafer defnedilecek olan M. Salih Kaya’nın cenaze namazının ardından konuşan sevenleri, onun cami müdavimi, hilim sahibi bir insan olduğuna dikkat çektiler.

Cenaze namazında konuşan Molla Abdurrahman Ortaç, şunları söyledi: “Belki 40 yıla yakındır böyle bir mazlumun cenazesi Avrupa’dan Türkiye’ye gitmemiştir. Aynı zamanda adı gibi salih, vasfı gibi Mü’min, hiç kimseye çocukluğundan beri zararı dokunmayan mazlum bir insandı. Tanıyanlar zaten şahitlik ediyor, tanımayanlar da gidip onu tanıyanlardan sorsun. Onun ‘suçu’ sadece Mü’min olmasıydı. Geride kalan iki tane çocuğu var ve hastalar, zaten kendisi de tek böbrekle yaşıyordu.”

M. Salih Kaya’nın mazlumiyetine işaret eden Ortaç, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu mazlumun anası, babası, kendi kanından kardeşi yok burada. Salih’in esasen kardeşleri sizlersiniz. Mü’minler ancak kardeştirler. Bunun anlamı sadece sözde değil, esasta da olmalıdır. Biz onun aramızdan ayrılmasına üzülüyoruz. Biz onu yıkadık ve yine biz onun ardından ağlayacağız. Biz ona dua edeceğiz. İşte kardeşlik budur. Türk, Kürt, Arap kardeştir demek sözle değil, amelde de olmalıdır.”  

“Katiller cezalandırılmalı ki başkalarına ders olsun ve bir daha mazlumların canına kıymasınlar”

Başkalarına ders olması için katillerin bu dünyada cezalandırılması gerektiğini ifade eden Ortaç, “Allah, hem dünyada hem ahirette onun hakkını alsın ve bunu bize göstersin. Her kim bir Mü’mini bilerek öldürürse o kıyamet gününde ebediyen cehennemdedir. Ya Rabbi! bu senin adaletindir. Ya Rabbi!  Biz kul olarak aciziz. Dünyada da bu katillere ceza ver ki, başkalarına ders olsun. Bir daha mazlumların canına kıymasınlar. Suçu neydi, niçin öldürüldü? Biz şahidiz ki Mü’mindi. İsmi gibi salihti. Bugüne kadar yaklaşık yüz kişiyi yıkadım. 1992’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Susa köyündeki camide PKK tarafından şehid edilen 10 kişinin naaşını da yıkadım. Vallahi o naaşlardaki vasıf işte bu naaşta da var. Ben şehadet ediyorum ki bu insan ruhu saf bir şekilde Allah’ın huzuruna gitti.” diye belirtti.

“Daima şükreden kanaatkâr bir insandı”

Mehmet Salilh Kaya’nın arkadaşlarından olan Abdulcelil Ercan da şunları dile getirdi: “Rahmetliyi 2 yıl önce İslami tebliğlerinden dolayı tanıdım. Dindarlığından tanıdım. Yaklaşık olarak ikimizin evinin arasında 100 kilometre mesafe vardı ve onunla tanışmak istedim. Müslüman bir aileni çocuğu olduğunu duydum. Bir şekilde onun telefonuna ulaştım. Kendisi maaşsız ve iki çocuğu kanser hastası olduğu halde ve hiçbir yerden geliri olmadığı halde daima şükreden bir insandı. Bazen inşaatlarda çalışırdı. Kanaatkâr bir insandı. ‘Suriyelilerin haline bakıyoruz, kendi halimize bakıyoruz şükrediyoruz’ diyordu. Muttaki ve kimseye zarar vermeyen bir insandı. Çevresinde sevilen biriydi. Namazlarını genellikle camide cemaatle kılardı. Onun bu dindarlığına tahammül edemediler. Ve bu dindarlığından dolayı katledildi.”

“4-5 gün morgda kalmasına rağmen vücudu diriydi”

Arkadaşını anlatmaya devam eden Ercan, “Şehidin cenaze yıkıma işlemlerine katıldım. Ya Rabbi! şahitlik ederim ki bu insan şehittir. Vücudu, gülümsemesi... 4-5 gün morgda kalmasına rağmen vücudu diriydi. Ben ölünceye kadar da bu insanı unutmayacağım.” dedi.

“Salih kardeşimiz örnek bir insandı”

Şehid Mehmet Salih’in arkadaşlarından Gökhan Bayır ise duygularını şöyle dile getirdi: “Salih kardeşimiz örnek bir insandı. Aşağı yukarı 4 senedir tanıyordum. Güler yüzlüydü. Bütün sıkıntılarına rağmen hep ‘hayırlısı olsun’ derdi. İnsanlara faydalı biriydi. Kimseye de bir zararı yoktu. Camiye, derneklere sohbetlere giderdi.  Hiç kimseyle bir husumeti yoktu. Şu an hepimiz şoka girdik. Allah mekânını cennet eylesin.”

Mehmet Salih Kaya’nın, 22 Mayıs Pazar günü saat 15.30’da Batman Havaalanına getirileceği ve ardından Mardin’in Dargeçit (Kerboran) ilçesine bağlı Altınoluk (Gêra Cafer) köyünde defnedileceği belirtildi.

İLKHA



































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.