Samsat'ta deprem konutlarının temeli atıldı

Samsat'ta deprem konutlarının temeli atıldı

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde yapılacak olan konutların birinci etabının temel atma töreni Başbakan yardımcısı Recep Akdağ’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

02 Mart 2017 tarihinde Adıyaman’ın Samsat içesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar çadırlarda ve konteynerlerde yaşamlarını sürdürmeye devam eden vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için düğmeye basıldı.

2 binin üzerinde evin hasar gördüğü depremin üzerinden geçen süre zarfında yer tespiti noktasında yaşanan sıkıntıların giderilmesinin ardından birinci etap olan 403 konutun temel atma töreni için temsili butona Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından basıldı.

Samsat’ın Kale Mahallesinde yapılacak olan konutlar için belirlenen alanda vatandaşlara seslenen eden Akdağ, depremlerin acı durumlar olduğu ama Samsat depreminde can kaybının olmamasının sevindirici bir durum olduğuna değindi.

Akdağ, "Cenab-ı Hak hepimizi afetten korusun. İnsan afet olduğunda- özellikle Türkiye olarak bir deprem kuşağında olduğumuz için- deprem yaşandığında acizliğini çok iyi anlıyor. Zor zamanlar. Bu zor zamanları sizlerde yaşadınız. Allah’a şükrediyoruz ki cana gelmedi, hayatını kaybeden kardeşimiz olmadı. Ama çok sayıda 2 binin üstünde evde hasar oldu mallarımız zarar gördü." ifadelerini kullandı.

Konutlar yöresel mimariye uygun olacak

Samsat’ta yapılacak olan konutların tek katlı ve iki katlı ve yöre mimarisine uygun olarak inşa edileceğini söyleyen Akdağ, şunları söyledi:

"Bugün 403 afet konutunun yapımına başlıyoruz, temelini atıyoruz. Bu noktaya gelmek aslında çok kolay olmadı. Açık konuşayım, çok zorda olmaması gerekirdi. Ama birtakım mevzuatımızda ki sebepler ya da benzeri sebeplerden dolayı ilerleyebilmek için her merhalede bir takım engelleri aşa aşa bugüne geldik. Bu hususta para ile ilgili, bütçe ile ilgili, finansman ile ilgili bir sıkıntımız yok. Kanun ile yönetmelik ile ve benzeri şeyler ile de sıkıntımız yok, ama yer tespitinde zorluklar çekiyoruz. Nisan ayında başlamış olduğumuz bu konutları inşallah 8 ay içerisinde teslim edeceğiz. Ve kardeşlerimizin evlerini girmeleri temin edeceğiz.

Hak sahibi olan 1740 konut var. Bugün bunların 403'ünün Samsat merkezinde yapımına başladık. Çok yakın bir zamanda 400'e yakın bir sayı daha yapılmaya başlanacak. Tek katlı ve iki katlı olmak üzere iki seçenek ortaya koyduk. Tercih edilebilecek 2 ev tipi ortaya koyduk. Tek katlı olanlar 130 metrekare, 2 katlı olanlar 230 metre kare olacak. Mümkün olduğu kadar da yöresel mimariye ve sizin ihtiyaçlarınıza yönelik olmasına dikkat ettik. Şu anda temelini attığımız 403 konutun 344'ü iki katlı, 59'u da tek katlı olarak sizin tarafınızdan tercih edildi. Ve bu şekilde de yapımına başlamış oluyoruz."

Ödemeler 18 yıl içerisinde yapılacak

Yapılacak konutların ödemeleri hakkında bilgi veren Akdağ, "Tek katlı konutlar için 130 bin lira ödenecek, 2 katlılar için 195 bin lira ödenecek. Ama konuklarınızı aldıktan sonra iki sene ödeme yapmıyorsunuz. Bu para 18 yıl içerisinde ödenecek. Üstüne herhangi bir faiz konulmayacak. Enflasyondan gelen bir ilave de yapılmayacak. Aylık olarak ödenecek olan bu paraların 3 yıl 5 yıl 10 yıl sonra çok küçük paralar haline gelmesi demektir." diye konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)                                                               










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler