Sanayi ciro endeksi Mayıs'ta düştü

Sanayi ciro endeksi Mayıs'ta düştü

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,0, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 1,5 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi aynı kaldı, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 8,8 arttı.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,8 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek düşüş bilgisayarların ve elektronik ürünlerin imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 18,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 11,9 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı ve yüzde 9,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek artış rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 10,9 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 9,7 ile içeceklerin imalatı ve yüzde 7,5 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.