Sanayi üretiminde büyük çelişki

Sanayi üretiminde büyük çelişki

Menkul Değerler Araştırma Uzmanları, TL'nin değer kaybettiği ve faizlerin yükseldiği bir dönemde Ocak ayı sanayi üretimi endeksinin yükselmesini 'çelişki' olarak yorumluyorlar.

HABER MRK - Ekonomik büyümenin önemli göstergelerinden biri olan Sanayi Üretimi Endeksi, bu yılın ilk ayında, 1 ay öncesine göre yüzde 1,1, 1 yıl öncesine göre ise 7,3 oranında büyüdü. Peki, TL’nin değer kaybettiği, faizlerin ise yükseldiği bir dönemde sanayi üretimi nasıl artışa geçti? Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar’a göre bu durum büyük bir çelişki yaratıyor.

 

“Faizlerin yükseldiği, aynı zamanda TL’nin değer kaybettiği, iç ve dış,  ekonomik ve siyasi risklerin yükseldiği bu dönemde Ocak ayında sanayi üretimi nasıl yükseldi?”

Son dönemde açıklanan ekonomik verilerin ekonomide durgunluk sinyali verdiğini kaydeden Coşar, “Ocak ayı sanayi üretim verisi  piyasalara umut oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2014 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 büyürken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 büyüdü. Diğer yandan 2013 yıl  sonu ve 2014 başında TL  değer kaybederken, piyasa faizleri yükseldi, merkez Bankası da  TL’de görülen değer kaybını sınırlamak için  politika faizini sert bir şekilde yükselterek yüzde 4,5 seviyesinden yüzde 10 seviyesine çekti. Faizlerin yükseldiği, aynı zamanda TL’nin değer kaybettiği, iç ve dış,  ekonomik ve siyasi risklerin yükseldiği bu dönemde Ocak ayında sanayi üretimi nasıl yükseldi? Sanayi üretiminde görülen artışı değerlendirmek için diğer güncel veriler ile beraber ele almak gerekir.”dedi.

 

 

“Göstergeler sanayi üretiminde azalmaya işaret ederken sanayi üretimi nasıl beklenti üzerinde yükseliyor?”

Coşar açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sanayi üretimi ile yakın ilişkisi olan kapasite kullanım oranı 2013 Aralıkta 76.00 iken, 2014 Ocak ayında 73,9’a geriledi. Sanayi üretimi ile diğer yakından alakalı bir göstergede sanayi  güven endeksi. 2013 Aralık ayında 102,10 seviyesinden  2014 Ocak ayında 101,40 seviyesine geriledi ancak  Şubat ayında sanayi güveninin tekrar yükseldiğini görüyoruz. Diğer bir açıdan Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre,  2014 Ocak ayı ticari araç üretimi yüzde 45 gerilerken,  otomotiv üretimi toplamda geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 10 oranında azaldı. Göstergeler sanayi üretiminde azalmaya işaret ederken sanayi üretimi nasıl beklenti üzerinde yükseliyor?

 

Öncelikle ham veriye bakarsak 2013 Aralık ayından 2014 Ocak ayına sanayi üretiminin artmadığını aksine yüzde 1,5  azaldığını, takvim etkisinden arındırılmış veride ise sanayi üretiminin  bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında azaldığını  görüyoruz. Ama veri takvim ve mevsim etkilerinden arındırıldığı zaman Ocak ayı sanayi artışının yüzde 1,1 artmış görülüyor. Yıllık bazda ise sanayi üretimi yüzde 7,3 artmış görülüyor. Başta otomotiv olmak üzere dayanıklı tüketim mallarında görülen düşük performans söz konusu iken toplam sanayi üretimindeki  artış dikkat çekici.

 

 

“Son açıklanan sanayi üretim verisine  temkinli yaklaşmak gerekiyor”

2013 yılı Ocak ayı düşük sanayi performansının getirdiği baz etki yanı sıra Sanayi üretimi alt bölümlerine bakarsak ara malı ve dayanıksız tüketim mallarında görülen artışın sanayi üretimini yıllık bazda artırdığını görüyoruz. Tüketici güveni Aralık 2013  tarihinde yüzde 75 iken, Ocak 2014 te 72.4,Şubat 2014’te ise Lehman krizinden bu yana en düşük seviye olan 69.2 seviyesine gerilerken, yani endeks tüketici talebinde sert  gerilemeye işaret ederken, sektör endekslerinde güven gerilerken sanayi üretimi nasıl artıyor? İhracatta Ocak ayında görülen artışın bunu açıklaması yeterli görünmüyor, daha çok stok  biriktirme olma ihtimali  yüksek. Ancak Avrupa’da görülen toparlanmanın sanayi üretimine olumlu katkı yapması beklenmesine rağmen güven endekslerinde görülen gerileme sanayi üretiminde görülen artış ile çelişiyor. Son açıklanan sanayi üretim verisine  temkinli yaklaşmak gerekiyor. Zira sanayi üretimi stok biriktirilmesi ile yükselse bile bu sonraki aylarda gerileme olacağı anlamına geliyor.” (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.