Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Siirt'te

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Siirt'te

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi açılışlara katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere Siirt'e geldi.

Siirt'te, "Yatırım Açılışları İmza Töreni"ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bölgede yapılan yatırımlar ile sanayi ve teknoloji alanında atılan adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Geçmişte, yatırım ve huzur düşmanlarının ayrımcı ve istismarcı politikalarla bölge insanına refahı çok gördüklerini belirten Varank, 17 yılda yürüttükleri hizmet politikalarıyla ayrımcı anlayışı ayaklarının altına aldıklarını kaydetti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde işsizliği çözmek amacıyla harekete geçtiklerini belirten Varank, "Mardin-Artuklu, Batman, Şırnak ve Siirt üniversitelerinin ortaklığında 3,8 milyon avroluk bir projeye başlıyoruz. Amacımız, gençlerimizin mesleki ve kişisel becerilerini geliştirmek. Bu amaçla Siirt'in de dâhil olduğu 4 ilimizde eğitimler düzenleyip, gençlerimizi iş hayatına hazırlayacağız." dedi.

Siirt'in de dâhil olduğu birçok kentin "terör" yüzünden boynunun maalesef bükük kaldığını dile getiren Varank, "Yatırım ve huzur düşmanı siyasi anlayışlar maalesef bölgemize karabasan gibi çökmüştü. Ayrıca, ayrımcı politikalar, istismarcılar, bir yandan birbirlerini beslerken bölge insanımızın refahını onlara çok görüyorlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde 17 yılda yürüttüğümüz hizmet politikası ve ayrımcı anlayışı ayaklarımızın altına aldığımız bir anlayışla biz bu düzeni bozduk. Son dönemlerde şehirlerimize, yaylalarımıza musallat olmuş terör örgütünü buralardan temizleyip attık. Hatırlayın, Siirt'e yatırım yapmayı düşünenler buraya arsa bakmak için geldiklerinde bile çekiniyorlar, korkuyorlardı. Ama artık tehditlerden kurtulmuş, huzurun hâkim olduğu bir Siirt'imiz var. Bizler kabuğunu kıran bu değişimi destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"İhracat için Rusya ve Avrupa'dan bir dizi ülkeyle anlaşmalar yapıldı"

Siirt fıstığını dünya markası haline getirmek için 10 milyon avroluk yatırım yaptıklarını ifade eden Varank, "Avrupa’nın birinci ve dünyanın üçüncü büyük Fıstık İşleme Tesisini şehrimize kazandırdık.  Yıllık kapasitenin 10 bin tonun üzerinde olduğu bu tesiste; ihracat için Rusya ve Avrupa'dan bir dizi ülkeyle anlaşmalar yapıldığını arkadaşlarımızdan öğrendim. Devletimizin sunduğu tüm bu imkânlar ilimizin kalkınmasını destekledi ve Siirt'in milli geliri 16 yılda 15 kat arttı." şeklinde konuştu.

"İlk projemiz; ambalaj atıkları geri kazanım tesisi"

Bu projelerle çevreden turizme, tarımdan sanayiye, pek çok alana dokunup vatandaşın refahını yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Varank, şöyle konuştu:

"Kalkınma Ajansımız olmasaydı, bugün açılışını yapacağımız yatırımların hiçbiri gerçekleşmeyecekti. Ajansımız her bir proje için yüzde 70'in üzerinde finansman desteği sağladı ve gelişmeleri yakından takip etti. Temel hedefimizi bunu koyduk. İlk projemiz; ambalaj atıkları geri kazanım tesisi. Resmi açılışını bugün yapacağımız 2 milyon liralık bu tesiste; evsel, tıbbi ve hayvansal atıklar toplanıp sıfır atığa dönüştürülüyor."

"Siirt'e 284 meyve bahçesini kazandırdık"

Resmi açılışını yapacakları bir diğer projenin de meyveciliğin geliştirilmesi olduğunu ifade eden Varank, "Mali Destek Programı kapsamında ilimize kazandırdığımız 284 bahçe. Burada anahtar teslimi yerine 'bahçe veriyoruz.' dersem sanırım yanlış olmaz. Çukuru açıyoruz, fidanı ekiyoruz, damlama sulama sistemini kuruyoruz ve çitini de vererek bahçeleri vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Diyoruz ki, 'Bu bahçeye gözün gibi bak, yetiştirdiğin ürünlerin katma değeri senin olacak.' Bu kapsamda ilimizin iklimi ile uyumlu, fıstık, ceviz ve nar için bu bahçelerin kurulmasını sağladık ve şehrimize 284 meyve bahçesini kazandırdık." diye konuştu.

"Amacımız, gençlerimizin mesleki ve kişisel becerilerini geliştirmek"

Bölgede, genç işsizliği azaltmak için bir projeyle harekete geçtiklerini dile getiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnanç, doğa ve kültür turizmini tetiklemek adına Tillo'da bulunan cam seyir terasını da Siirt'e kazandırdık. Bin 100 metre yüksekliğe kurulan bu yapı, Botan Vadisi'nin eşsiz güzelliği yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulacak. Diğer bir proje de restore ettiğimiz tarihi Cas evleri. Siirt'in kültürel mirasının korunması açısından Cas evleri de kritik öneme sahip. Bu mekanların dokusuna uygun şekilde korunması ve ilimizde kültür turizminin geliştirilmesi için restorasyon çalışmalarına da bizler katkı sağladık. Mardin-Artuklu, Batman, Şırnak ve Siirt üniversitelerinin ortaklığında 3,8 milyon avroluk bir projeye başlıyoruz. Amacımız, gençlerimizin mesleki ve kişisel becerilerini geliştirmek. Bu amaçla Siirt'in de dâhil olduğu 4 ilimizde eğitimler düzenleyip, gençlerimizi iş hayatına hazırlayacağız."

"Kurtalan'da Vagon Müze kuracağız"

Yerel ve tarihi ürünleri müzede canlandırarak bu bölgeyi bir turizm rotası haline getirmek istediklerini belirten Varank, son olarak şunları kaydetti:

"Eruh'ta bir Mesleki Eğitim Merkezi kuracak, gençlerimiz ve kadınlarımızın mesleki becerilerini artıracağız. Siirt'in tarihine şahitlik etmiş Helvacılar Çarşısı'nı da restore edecek ve buradaki zanaatkârlarımızın bilinirliğini hem Türkiye hem de dünyaya tanıtacağız. Bu projeyle unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması ve çarşının eski canlılığının geri kazandırılmasını temenni ediyoruz. Böylelikle hem şehrin ticaretine hem de tanıtımına büyük katkılar sunacağız. Bugün atacağımız imzayla, 6 buçuk milyon liralık proje bütçesinin 6 milyon lirasını Kalkınma Ajansımız karşılayacak. İnşallah Güney Ekspresinin son durağı Kurtalan'da bir Vagon Müze kuracağız."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler