"Sanayide dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız"

"Sanayide dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız"

İhracatın yüzde 95'inden fazlasının sanayi ürünlerinden oluştuğunu belirten BTSO Başkanı, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girilebilmesi için sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek zorunda olduklarını söyledi.

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ihracata dayalı bir büyüme modeli ile ulaşmak istediklerini söyledi. İhracatın yüzde 95’inden fazlasının sanayi ürünlerinden oluştuğunu belirten Başkan Burkay, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız.”dedi.

 

BTSO Başkanı Burkay, inşaat sektörünün birçok sektörü tetikleyen bir yapıda olduğunu ve Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında bulunduğunu ifade etti. Türkiye’nin 2023 yılında ihracatını 500 milyar dolara, kişi başına düşen gelirini de 25 bin dolara yükselterek dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini anlatan Başkan Burkay, bunun da ihracata dayalı bir büyüme modeliyle gerçekleştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

 

“Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek ileri teknolojiye geçmeliyiz”
Türkiye’de ihracatın yüzde 95’ten fazlasının sanayi ürünlerinden oluştuğuna dikkat çeken Burkay, dünyada yoğun bir rekabetin yaşandığını ifade ederek, “Bu nedenle yüksek katma değerli üretim modeline geçme zorunluluğumuz vardır. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak üretimde orta düşük teknolojiden orta yüksek ve ileri teknolojiye dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız.” diye konuştu.

 

Son 7 yılda sanayide faaliyet gösteren firmalardan hizmet sektörüne geçişlerin yaşandığını dile getiren Burkay, hizmet sektöründen sanayiye geçişlerin sınırlı olduğunu söyledi. Kalkınmanın ileri teknoloji üreten sanayi sektöründen geçtiğini vurgulayan Burkay, Bursa’nın Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir aktör konumunda bulunduğunu kaydetti. 


Dünyada artık ülkelerden çok bölgelerin rekabetinin bulunduğunu ifade eden Burkay, “Türkiye’nin bütün zenginliği ve üretkenliği 1. Bölge’de. Ülkemizin toplam ihracatının yüzde 76’sını Marmara Havzası yapıyor. İhracatımızdaki ileri teknolojinin payı sadece yüzde 3. Bunun da yüzde 60’ını Bursa gerçekleştiriyor. Orta yüksek teknolojinin ihracatımızdaki payı yüzde 32. Bunun da yüzde 80’ini Bursa yapıyor. Bu bölgenin Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılına şekil verecek adımları atması lazım.”ifadelerini kullandı. (Sezer Özer-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.