​Şanlıurfa Harran'da yağış nedeniyle toplanılamayan pamuklar tarlada kaldı

​Şanlıurfa Harran'da yağış nedeniyle toplanılamayan pamuklar tarlada kaldı

​Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde ekilen pamuk yağışlardan dolayı tarlada kaldı ve hasadı yapılamadı.

Şanlıurfa’nın Harran İlçesinde buğdayın ardından birinci ürün olarak pamuk eken çiftçiler, son günlerde aralıklarla devam eden yağışlardan dolayı hasat yapamayınca ürünleri tarlada kaldı.

Yağışlardan dolayı tarladaki toprağın çamura dönüştüğünü, bu sebeple tarlaya giremediklerini belirten çiftçiler mağdur olduklarını belirttiler.

Harran’a 5 kilometre uzaklıkta bulunan Aşağı Yarımca köyü çiftçileri de yağış nedeniyle pamuk hasadını yapamadı.

Köy sakinlerinden Yakup Binici, bu sene ekinlerinin kötü olduğundan dert yanarak, "Pamuk işiyle uğraşıyoruz. Bu sene gördüğünüz gibi ekinlerimizin durumu malum. Onun dışında biraz verim düşüklüğü var. Bir de fiyatların düşmesi, bu sene epey bizi etkiledi. Kısmet, inşallah seneye daha iyi bir verim almayı umuyoruz. Fiyatları nda değişmesini istiyoruz." dedi.

Yağışlardan dolayı tarlalardaki ürünleri toplayamadıklarını belirten Binici, "Bu da yüzde 20’lik düşüşe sebep oldu. Fiyatın düşüşünün yanında bir de verim düşüşü oldu. Zaten haşereden dolayı da bu sene verimimiz biraz daha düşmüştü. Yani bu sene geçen seneye göre bayağı bir sıkıntı yaşadık, yine de çok şükür." dedi.

"Yaklaşık 300 dönüm pamuğumuz tarlada toplanmamış"

Aşağı Yarımca köyünde 22 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Mehmet Aslan, "İki yıldır pamuk ekiyoruz. Geçen yıl ki pamuk hasadımız biraz daha iyiydi. Bu sene verimler bayağı düştü. Yaklaşık 40 gündür yağmur yağıyor. Bu durum da bizi etkiledi. Burada yaklaşık 300 dönüm pamuğumuz hâlâ tarlada toplanmamış. Bu sene çiftçi zarar etti diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Bu sene genel olarak çiftçi verimden memnun değil"

Yağışlardan dolayı pamuk toplayamadıklarını bu sebeple zarar ettiklerini belirten Aslan, "İlk etapta pamuk geç toplandığı için kiloda çok büyük bir kayıp yaşanıyor. Yani diyelim ki her dönüm başına 400 ile 450 kilo alacağımıza 50 ile 60 kilo kaybımız oluyor. Bir de benek denen bir şey var. Bu, pamuğun kalitesini düşürüyor ve fiyatı bayağı bir etkiliyor. Bu sene genel olarak çiftçi verimden memnun değil." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler