Şanlıurfa'da çiğ köfte yarışması düzenlendi

Şanlıurfa'da çiğ köfte yarışması düzenlendi

Şanlıurfa'da bu yıl ilk kez düzenlenen İsot Festivali kapsamında, çiğ köfte yarışması düzenlendi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen İsot Festivali, ikinci gününde düzenlenen çiğ köfte yarışmasıyla devam etti.

Sakıbın Köşkü’nde gerçekleşen programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin yanı sıra, kurum ve kuruluş müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şanlıurfalıların yüksek katılım gösterdiği yarışmada 13 yarışmacı en güzel çiğ köfteyi yoğurmak için birbirleriyle yarıştı.

Programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, çiğ köftenin tarihten beri Şanlıurfa mutfağında en güzel yerini aldığını söyledi.

Çiftçi, “Yıllardır Şanlıurfa mutfağında yer alan ve her zaman baş tacı yapılan çiğköftenin bir yarışması söz konusu aslında Şanlıurfa’nın evlerinde yoğrulan köftenin hepsi birinciliği hak eder. Malzemeler hepsi en güzelinden seçilir, her zaman mutfağın en iyi yerinde muhafaza edilir ve her Şanlıurfalı gerek annelerimiz, ablalarımız, teyzelerimiz ve gerekse erkek anlamda abilerimiz her zaman en güzelini yaparlar. Şanlıurfalı gençler hep bu tatla ve bu lezzetle büyüdüler. Coğrafyamızın kendine has kültürel biz özelliğidir. Şanlıurfa bir gastronomi şehridir. Şanlıurfa’da baharat ayrı bir güzeldir, ama isotun yeri başkadır. İsot, çiğköftenin olmazsa olmazıdır. İsotsuz bir çiğköfte zaten ne düşünülebilir ne de yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Çiğ köfte ve isotun Urfa sıra gecelerinde müzik kültürüyle buluştuğunu ifade eden Çiftçi, “Şimdi bunların yanında kültürümüz daha da zenginlik almış ve sıra gecesiyle bu defa çiğ köfteyi, isotu müzikle buluşturmuştur. Her Şanlıurfalı sanatla, müzikle iştigal eder. Bu memlekette her sokakta, her evde özellikle kış aylarında dost meclisinde tüm dostlar ve arkadaşlar bir araya gelir ve bir sıra gecesi düzenlerler. Sıra gecesi kültürü de bize memleket meselelerini öğretmiştir. Muhabbet etmeyi, dayanışmayı, fakir fukaraya sahip çıkmayı öğretmiştir. Onun yanında da herkes bir enstrüman çalmak, hiç bilmiyorsa güzel ve yanık sesiyle türkü söylemek gayesiyle müzik kültürümüzü geliştirmiştir.” şeklinde konuştu.

İsot Festivali kapsamında yapılan çiğ köfte yarışmasında, birinciliği Mehmet Keskin, ikinciliği Şükrü Elmas, üçüncülüğü ise Ali Teker ile Ömer Faruk Polat paylaştı. Mansiyon ödülünü de Halil Dindar kazanırken, yoğrulan çiğ köfteler davetlilere ikram edildi.

Program, Urfa’ya has türküler dinletisi ve yapılan çeşitli gösterilerle devam etti. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.