Şanlıurfa'da kelaynaklar için koruma kalkanı

Şanlıurfa'da kelaynaklar için koruma kalkanı

Şanlıurfa'da bulunan Fırat Vadisi'nde yaşayan kelaynakların geçiş güzergahları üzerindeki elektrik kabloları izole edilerek, bu kuşların telef olmaları önlendi.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından, Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi yakınlarındaki Fırat Vadisi'nde yaşayan kelaynakların geçiş güzergahları üzerindeki elektrik kablolarının izole edilmesi sonucunda, bu kuşların telef olmasının önüne geçildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan kelaynaklar için bakanlıkça Şanlıurfa Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Birecik Kelaynak Tanıtım Merkezi oluşturuldu.

Bu merkezde tutulan verilere göre, 2001 yılında 42'ye kadar düşen kelaynakların sayısı, 2017 sonunda 240'a ulaştı.

Kelaynakların telef olmaması için sıklıkla kondukları direkler belirlendi. Tellerin direğe yakın kısımları, herhangi bir temasta akıma kapılmayacakları biçimde özel malzemelerle izole edildi. Nehir üzerinden geçen tellere de uyarıcı aparatlar takıldı.

Edinilen bilgilere göre, 2016'da 13, 2017'de 2 ve 2018 başlarında 2 kelaynak, elektrik akımına kapılarak telef oldu. Dicle EDAŞ tarafından gerçekleştirilen izolasyon çalışmalarının tamamlandığı nisan ayından bu yana geçen son 3 aylık süre içerisinde akıma kapılma sonucunda telef olan kelaynağın bulunmadığı belirtildi.

"Sonuçlar takip edilecek"

Kelaynakları Koruma Projesi'nin sorumlusu da olan Dicle EDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, "Dünya genelinde nesilleri tükendiği için koruma altına alınan bu kuşlar, kanat açıklıkları geniş olduğu için elektrik tellerine konduktan sonra tekrar kanatlarını açtıklarında akıma kapılarak telef olabiliyorlardı. Nisan ayında hayata geçirdiğimiz projeden bu yana tek bir akıma kapılma olayı dahi olmadığını öğrendik. Bundan sonraki süreçte de uygulama sonuçlarını takip ederek, yapılması gereken ne varsa yapacağız." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler