Şanlıurfa’daki bilim kooperatifleri yetersiz video foto

Şanlıurfa’daki bilim kooperatifleri yetersiz video foto

Şanlıurfa’da ‘Mısır Tarımı’ konulu panelinde konuşan Tarım Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy, Şanlıurfa’da bulunan 13 tane bilim kooperatifinin fiziki yapısının yetersiz olduğunu bunun da hizmeti aksattığını söyledi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Gübretaş’ın birlikte organize ettiği panel Osmanbey Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Büyük Anfisinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen’in yaptığı toplantıda, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir, Tarım Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy, Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan mısır tarımı ile ilgili konuştu.

Yapılan hakkında konuşan Moderatör Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, mısırın şanlıurfa’da ikinci sırada yer alan geniş potansiyele sahip bir ürün olduğunu bu yüzden de mısır yetiştirme konusunda çiftçinin daha iyi bilgilendirilmesi için bu yapılan panelin önemli olduğunu söyledi.

 “Şanlıurfa’daki bilim kooperatiflerinin fiziki yapısının yetersiz”

Tarımın ve GAP’ın başkentindeyiz diyen Tarım Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy, “Bizim ve ülkemiz için Şanlıurfa’nın yeri ve önemi tartışılmaz. Burada bizim Tarım Kredi Kooperatifi olarak bölge birliğimize 152 bin kayıt çiftçi bulunmaktadır. Bu bile Şanlıurfa’nın tarım alanındaki yoğun üreticinin olduğunu gösteriyor. Bunun içindir ki Şanlıurfa tarımın başkentidir. ” dedi.

Kredi kooperatiflerinin çiftçiye daha iyi hizmet sunması için çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine destek vermesi gerektiğini belirten Aksoy, bu destek verilmediği takdirde 2000 yılları öncesinde yaşanan krizlerin tekrarlanabileceğini söyledi.

Şanlıurfa’da bulunan 13 tane bilim kooperatifinin fiziki yapısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Aksoy, şöyle devam etti: “Bu yetersizlik maalesef çiftçimize layıkıyla hizmet etmemizi engellemekte ve sadece ürünleri satış yönlü değil çiftçiye üretmiş olduğu ürünleri alım noktasında elini güçleştirmektedir. 13 tane kooperatifin kendisine ait hizmet binası bulunmakta bunların da depo kapasiteleri çok yetersizdir. Diğer 9 tanesi de kiralık yerlerde hizmet vermektedir.”

İnsanların giyim ve gıda ihtiyaçları sürekli artıyor

Toplantının açılışında söz alan programın düzenleyicilerinden Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, dünyadaki nüfus artışındaki yoğunluğa dikkat çekerek tarım üretiminin önemine vurgu yaptı.

Okutan konuşmasında şunları söyledi; “Ülkemizde ve dünyada nüfus sürekli artıyor. Şuanda dünyanın 7 milyar nüfusu var. Bu istatistiklere göre Dünya nüfusu 2050’de 9 milyara çıkacağı öngörülüyor. Ülkemizde de 76 milyon olan nüfus 2050 yılında 100 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Şu anda dünyada 1 milyar insan açlıkla mücadele ediyor. İnsanların giyim ve gıda ihtiyaçları sürekli artıyor, bunu da karşılamamız gerekiyor ve bu ihtiyaçları karşılamamız için de birim alanında en yüksek verimi, en kaliteli ürünü almamız gerekiyor.” diye konuştu.

Daha sonra yapılan panelde; Yetiştirme teknikleri ve Mısır bitkisinin yetişmesi konusunda Prof. Abdullah Öktem, Mısırın bitki beslenmesi ile ilgili olarak Dr. Hakan Leventoğlu, Mısır Bitkisinde zirai mücadele ile ilgili Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mamay sunumlar yaptı.

Düzenlenen toplantı çiftçilerle karşılıklı soru cevap şeklinde son buldu.

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler