"Şapka Kanunu insan hakları ihlalidir kaldırılsın"

"Şapka Kanunu insan hakları ihlalidir kaldırılsın"

Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İnsan Hakları Savunucuları Derneği, Şapka Kanunu'na muhalefetten asılan Şalcı Bacı'yı hatırlatarak devlet eliyle kadına şiddet uygulandığını ve bu tür kanunların kaldırılması gerektiğini belirtt

KOCAELİ - İnsan Hakları Savunucuları Derneği, Kadına Şiddetle Mücadele Günü ve Şapka Kanunu ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını İHSD Genel Başkanı Ali Akbaş okudu. “Beni öldürmeyin şapka giyeceğim” pankartı tutulan eylemde, “Şapka Kanunun insan hakları ihlalidir”, “Şapka Kanunu yaşam tarzına müdahaledir”, “CHP'nin astığı Şalcı Bacıyı rahmetle anıyoruz”, “Kadına şiddete ve idama hayır” pankartları açıldı.

“Şalcı Bacı, Şapka Kanunu’na muhalefetten asılmıştı”
25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olduğuna dikkat çeken İHSD Genel Başkanı Akbaş, “Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde, kadına yönelik şiddeti kınıyor ve bu konuda sembol bir şahsiyet olan Erzurumlu Şalcı Bacıyı rahmetle anıyoruz. Şalcı Bacı, Şapka Kanunu’na muhalefetten asılmıştı. O yaşlı, kendi halinde zavallı bir bohçacı kadındı. Sırtında bohçası, içinde kumaşlar, havlular evden eve dolaşır, bir iki parça mal satarak ekmek parası çıkartırdı. Ne ilginç bir tesadüftür ki, Şalcı Bacı “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü” olan 25 Kasım'da çıkan şapka kanunundan dolayı asılmış, sehpada sallanan cesedini iki gün, halkı korkutmak, dehşete düşürmek için teşhir edildikten sonra gömülmüştür. Cumhuriyet olduğu iddia edilen rejimin ilk yıllarında cumhurun en ufak bir tepkisinin sonu idam edilmekti. Kadına şiddet bu ülkede ilk devlet tarafından yapılmıştır. Bu gün ülkemizde her 5 kadından 2’si şiddet görmektedir. Bunun tek sebebi de eğitimde insanların kalbine Allah korkusu ve kul hakkı anlayışının yerleştirilememesidir. Bu yapılmadıkça kadına şiddet aratarak devam edecektir.”dedi.

“Bu kanun insan haklarını ihlaldir, insanların özel yaşamına müdahaledir ve ülkemize yakışmamaktadır.”diyerek açıklamasını sürdüren Akbaş, “Şapka kanununun ilan edildiği bu gün vesilesi ile bu açıklamayı yaparak devleti, meclisi bu konuda göreve çağırıyoruz. İnsan hakları ihlalcisi ve insanlara özgür iradesi dışında zorla yaptırım içeren bu kanunun derhal kaldırılması için harekete geçilmelidir.”ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.