Satınalma Gücü Paritesi sonuçları açıklandı

Satınalma Gücü Paritesi sonuçları açıklandı

Satınalma Gücü Paritesi 2015 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye’nin gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu fiyat düzeyi endeksi 90 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi 2015 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye’nin gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu fiyat düzeyi endeksi 90 oldu.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade ediliyor.

Fiyat düzeyi endeksi sadece gayri safi yurtiçi hasıla geneli için değil, alt bileşenleri için de hesaplanıyor. Bu alt bileşenlerden birisini de “gıda, içecekler ve tütün” grubu oluşturuyor.

Bu çalışmada ana gruplarla birlikte, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ait ekmek ve tahıllar, et vb. sınıflarında Avrupa ülkeleri kapsamında yer alan 37 ülke için fiyat düzeyi endeksleri ve satınalma gücü paritesi değerlerinin elde edilmesi amaçlanıyor.

Türkiye’nin 2015 yılı sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 90 oldu. Bu değer, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor.

Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve bir potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı ülke İsviçre oldu

Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 173 ile İsviçre, en düşük ülke ise 58 ile Makedonya oldu.  

Türkiye’nin tütün ürünleri alt grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 48 oldu

Türkiye’nin “tütün ürünleri” alt grubundaki fiyat düzeyi endeksi 2015 yılı sonuçlarına göre 48 olarak gerçekleşti. Bu değer, “tütün ürünleri” grubu için Türkiye’nin AB ortalamasından yüzde 52 daha ucuz olduğu anlamına gelmekte. Diğer taraftan, Türkiye'nin en yüksek fiyat düzeyi 190 ile “alkollü içecekler” alt grubunda gözlendi.

Gıda ve alkolsüz içecekler alt grubunda yer alan sınıflar içerisinde Türkiye için en yüksek fiyat düzeyi endeksi 122 ile süt, peynir ve yumurtada, en düşük fiyat düzeyi endeksi 71 ile ekmek ve tahıllarda gerçekleşti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.