"Savaştan en çok kadınlar ve çocuklar etkilendi"

"Savaştan en çok kadınlar ve çocuklar etkilendi"

​Gaziantep’teki temaslarını sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Suriye’deki iç savaşa işaret ederek, savaştan en çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gaziantep’teki temasları kapsamında Nizip ilçesinde Suriyeli mültecilerin kaldığı konteynır kenti ziyaret etti. Konteyner kentte kalan kadınların el işi eğitimi aldığı yeri ziyaret eden Bakan Kaya, buradaki kadınlara sohbet ederek, yaptıkları ürünleri inceledi.

Daha sonra Suriyeli çocukların eğitim aldığı bir sınıfı ziyaret eden Kaya, çocuklarla yakından ilgilenerek çocuklara çeşitli hediyeler dağıttı. Konteyner kentte kalan bir aileyi de ziyaret eden Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, savaştan en çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu, Suriye'den kaçarak başka ülkelere sığınan yaklaşık 12 milyonun üzerindeki mültecilerin yüzde 75'inin ise kadın ve çocuk olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Suriye'de 6 yıldır yaşanan bu insanlık dramına karşı sessiz kalmadığını belirten Kaya, “Hem kapılarımızı açtık hem de gönüllerimizi açtık. Suriye'den ülkemize sığınan 3.2 milyon kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz.” dedi.

“Savaştan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklardır”

Suriyeli çocukların okula gitmesi için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini belirten Kaya, şöyle konuştu:

“Çocukların yeri okullar. Kendi vatandaşlarımız için nasıl hizmet veriyorsak Suriyeli çocuklarımızın da okula gitmesi için gayretimizi sarf ediyoruz. Hepsinin yeri okul. Savaştan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklardır. Suriye'den kaçıp da başka ülkelere sığınan yaklaşık 12 milyonun üzerindeki mültecilerin yüzde 75'ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Çocuklar uyurken sessiz kalınır, ölürken değil. Biz bu anlayışa sahip bir milletiz. Çocukların bombaların altında ölmelerine izin veremezdik. Biz bunun için kapılarımızı, gönüllerimizi açtık. Tüm duamız, çabamız Suriye'deki savaşın bir an sona ermesi. Buradaki Suriyeli misafirlerimizin de ülkelerinde barış ve huzur içerisinde yaşayabilmeleri. Cumhurbaşkanımız liderliğindeki Türkiye, Suriye'deki savaşın son bulması için tüm diplomatik girişimlerini sürdürüyor.”

Suriye’de yaşanan iç savaşı sonlandırmak için Türkiye, İran ve Rusya öncülüğündeki görüşmelere de değinen Kaya, “Astana toplantıları devam ediyor. İnşallah bir an önce de barış ve huzur ortamı hakim olur. Kadınlar, çocuklar, vatanlarında güvenli bir şekilde ülkelerinde yaşarlar. Ama orada barış, huzur ortamı, güvenli bölge oluşana kadar biz burada insan onuruna yakışır şekilde Suriyeli misafirlerimize hizmet vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kaya, Arakan'da yaşanan insanlık dramına ilişkin de, “Arakan'da büyük bir insanlık dramı yaşanırken Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine Bangladeş’de kapılarını açtı. Orada Arakanlıların misafir edildiği kamplarda gerçekten insan onuruna yakışan şartlar yok. Biz oraya da elimizi uzattık. Türkiye, AFAD ve Kızılay ile oraya yardım götürdük. Orada insanlık onuruna yakışır kampların yapılabilmesi için Türkiye girişimlerini sürdürüyor. Bangladeş hükümeti yer gösterdiğinde orada da Arakanlılar için de biz uygun şartlarda kamp yapımına destek vereceğimizi söyledik. Ama asıl olan tüm dünyada barışın ve huzurun tesisi edilmesi. Arakan'da da yaşanılanların son bulması için de tüm diplomatik girişimlerimiz sürüyor. Cumhurbaşkanımız BM genel kurul gündeminde Arakan'daki durumu ifade etti. Türkiye'nin girişimi ile Bileşmiş Milletler'de, devlet başkanlarının katılımıyla Arakan konulu bir toplantı da yapıldı.” şeklinde konuştu.

“Avrupa'nın söz verdiği 3+3 milyar euro gelmedi”

“İnşallah oradaki zulüm de bir an önce son bulur, kadınlar çocuklar artık katledilmez” diyen Kaya, son olarak şunları kaydetti:

“Türkiye ülkemizde ve dünyada barışın tesisi için çabalıyoruz. Türkiye insani yardımlarda kişi başına düşen oran bakımından dünyada birinci sırada. Hem devletimiz, milletimiz gerçekten tüm mazlumlara el uzatan bir anlayışla yaklaşıyor. Suriyelilerin ülkelerine girmemesi için Avrupa tel örgüler örerken ve Aylan bebekler denizlerde ölürken gerçekten hem milletimiz hem devletimiz, en güzel şekilde hizmet vermeye devam edecek. Hepsinin eğitim almaya ihtiyacı var. Avrupa'nın söz verdiği 3+3 milyar euro da maalesef gelmedi. Sadece 800 milyon euro geldi. Bu çocukların hepsinin de eğitime ihtiyacı var ve Avrupa'nın bunu bilmesi gerekiyor. Bu söz verdiği yardımların da bu çocuklara ulaşması gerekiyor.”

Bakan Kaya, buradaki ziyaretinin ardından çeşitli ziyaret ve programlara katılmak için Gaziantep’e geçti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler