Şehid Şeyh Muhammed Zeki Atak

Şehid Şeyh Muhammed Zeki Atak

Şehid Şeyh Muhammed Zeki 1957 yılında Şırnak'a bağlı Güneyçam (Navyan) Köyünde dünyaya gelir.

Şehid Şeyh Muhammed Zeki 1957 yılında Şırnak'a bağlı Güneyçam (Navyan) Köyünde dünyaya gelir. Köy ahalisinin ekserisi  tarikat ehlidir. Şeyh Zeki'nin ailesi de tasavvufa sıkı sıkıya bağlı bir ailedir. Şeyh Zeki, küçük yaştan itibaren medrese ilimlerini  tahsile başlamış, köyünde ilkokulu bitirdikten sonra ilim eğitimi için bölgenin çeşitli yerlerinde medreselerde kalmış, zamanın  ilim sahiplerinden ders almıştır. 20 yaşlarında medrese ilmini tamamlayarak çevre köylerde fahri imamlık yapmaya  başlamıştır.

Seyda, kısa zamanda İmam Hatip diplomasını da alarak Kur'an Kursu öğretmeni oldu ve Cizre'de Şeyh Ahmedé Cezeri'nin Kırmızı Medresesinde (Medresa Sor) Kur'an kursu hocalığı yapmaya başladı. Tecvid ilmini çok iyi bilen bir âlimdi. Diyanet'in imamlar arasında yaptığı Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmalarında bölgesinde hep birinci gelirdi.

Seyda, İslâm'a daha iyi hizmet etmek amacıyla görev değişikliği yaparak cami imamlığı görevine geçti. Kendisinin de evinin bulunduğu Cizre'de halktan aldığı destekle de cami yaptırdı. Halen kendisinin adını taşıyan bu camiye bitişik odalar yaptırdı ve buraları medreseye çevirdi. Bu medresede yatılı kalan feqilerin (öğrenciler) yanı sıra, gündüz ders almaya gelen öğrenciler de vardı. Seyda, hemen her gece cami cemaatine sohbetler düzenler, onlara fıkıh, siyer dersleri verirdi.

Kur'an okumasını bilmeyenlere Kur'an dersi verirdi.Seyda'nın İslâmi faaliyetleri yoğunlaştıkça bundan rahatsızlık duyan dönemin derin güçleri Seyda'ya yönelik baskıları arttırıyordu. Bölgede giderek güçlenen PKK de, Seyda'nın İslâmi faaliyetlerinden rahatsız olmaya başlamıştı. Seyda'nın ikamet ettiği mahallede PKK hiçbir varlık gösteremiyordu. Bu nedenle örgüt, Seyda'yı halkın gözünden düşürmek için sürekli yalan ve iftira ile aleyhinde propaganda yapıyordu.

Daha önce mülhid örgüt tarafından Seyda'ya defalarca tehdit mektupları, ceza makbuzları ve sözlü tehdit mesajları gönderilmişti. 8 çocuk babası Şeyh Zeki, 19 Şubat 1992 Perşembe günü Cizre'de çarşıda PKK'liler tarafından yolu üzerinde 4–5 yerde ayrı ayrı pusu kurarak 35 yaşında şehid ettiler. Seyda'nın naa'şı tekbir sesleriyle Cizre Asri Mezarlığına defnedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.