"Şeker dünyayı tehdit eden bir hastalıktır"

"Şeker dünyayı tehdit eden bir hastalıktır"

"Dünya Diyabet Günü" haftası münasebetiyle Dicle Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği tarafından şeker hastalığıyla ilgili konferans düzenlendi.

DİYARBAKIR  - “Dünya Diyabet Günü” haftası münasebetiyle Dicle Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği tarafından şeker hastalığıyla ilgili bir konferans düzenlendi.

 

Kalp Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferans, şeker ölçümü yapılması ile başladı.

 

Diyabet hastalığıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu, şeker hastalığının her geçen gün artması sebebiyle hastalığın dünyayı tehdit eder bir noktaya geldiğini belirterek, bu bağlamda Dicle Üniversitesi Hastanesinde de var olan iki endokrin polikliniğin yetersiz kaldığını ve ünite poliklinik sayısının üçe çıkarılacağını söyledi.

 

Şeker hastalığı ilk mısırlılarda görülmüş

Şeker Hastalığının çok eski zamanlarda bilinin bir hastalık olduğunu ve tarihte ilk kez Mısırlılarda görüldüğünü belirten Tuzcu, insülin hormonunun çok yüksek ya da çok düşük olması ile şeker hastalığının oluştuğunu belirtti.

 

Şeker hastalığı ilerlemiş olan hastaların insülin kullanması gerektiğini söyleyen Tuzcu, diyabette iki tipin olduğunu, doğuştan gelen ve yetişkinlikte görülen olarak ikiye ayrıldığını aktardı.

 

Tip1’de insülin kullanmanın şart olduğuna dikkat çeken Tuzcu, tip 2’de ilaçla da tedavinin mümkün olduğuna dikkat çekerek, gebelik diyabetinin de hareketsizlik ve fazla kilodan nüksettiği uyarısında bulundu.

 

“Asitli içeceklerden ve hareketsiz yaşamdan uzak durun”

Asitli içecekler tüketmenin, feas food tarzı beslenmenin ve hareketsiz yaşamın şeker hastalığının sebepleri olduğunu vurgulayan Tuzcu, şekerin vücuttaki belirtilerinin çok susama, idrara sık çıkma, yaraların geç kapanması, ciltte kuruma, sürekli halsizlik ve yorgunluk olduğunu söyledi.

 

Diyabet tedavisinden de bilgiler veren Tuzcu, kan şekerinin kontrolünün sağlanmaması durumunda böbrek, kalp, damar gibi hastalıkların oluşacağını dile getirdi.

 

Tuzcu, “Diyeti bünyemizi sıkmadan yapmalıyız. Diyet hiçbir şey yememek değil, sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak, şeker hastalığını yenebilirsiniz” diyerek kan şekeri düzeyinin açlıkta 110’nun, toklukta ise 140’ın altında olması gerektiğini belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.