Selde kaybolan vatandaşlar ve yapılan çalışmalar hakkına açıklama

Selde kaybolan vatandaşlar ve yapılan çalışmalar hakkına açıklama

Düzce Valiliği, selde kaybolan vatandaşlar ve meydana gelen sel, su baskını ve heyelan nedeniyle oluşturulan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi koordinesindeki çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

Valilikten yapılan açıklamada, Düzce ili genelinde 17.07.2019 tarihinde meydana gelen sel, su baskını ve heyelan nedeniyle Vali Dr. Zülkif Dağlı Başkanlığında oluşturulan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi koordinesinde çalışmaların devam etmekte olduğu belirtildi.

"Kayıpları arama çalışmaları devam ediyor"

Açıklamada, "Yürütülen çalışmalar çerçevesinde, 18 Temmuz 2019 akşam saatlerinde (16.30) Akçakoca İlçesi Esmahanım Köyünden 7 kişinin (4 çocuk, 2 kadın ve 1 erkek) kayıp olduğu anlaşılmış ve ivedilikle arama çalışmalarına başlanmış olup 19 Temmuz 2019 tarihinde saat 13:00 sularında 1 vatandaşımızın (Fatma Töngel) cansız bedenine ulaşılmıştır. 21 Temmuz 2019 saat 11.00 civarında Uğurlu Köyü mevkiinde dere yatağında bir erkek cesedi bulunmuştur. Bulunan şahsın selde kayıp olduğu ihbar edilen Cengiz Töngel (1966) olduğu tespit edilmiştir. Devam eden arama çalışmalarına hâlihazırda 213 personel, 39 araç, 3 adet 8x8 amfibik araç, 9 bot, 13 Köpek ve 3 helikopter ile hava, kara ve denizden devam edilmektedir." denildi.

"Kapalı olan köy yolu kalmadı"

Yürütülmekte olan çalışmalar çerçevesinde; afetten etkilenen köylere ulaşımın sağlandı ifade edilen açıklamada, kapalı olan köy yolunun kalmadığı, ekiplerce yürütülecek çalışmalar sonrasında alternatif yolların da zaman içerisinde açılacağı kaydedildi.

Köylerde mobil sağlık istasyonları, enerji verilmesi, yemek dağıtımı

"Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam etmesi için kurum binalarının hasar gördüğü köylere mobil sağlık istasyonları kurulması sağlanmıştır. Esmahanım ve Uğurlu köylerinde hizmet veren Mobil Sağlık Aracı ile bugün (21 Temmuz 2019) 74 vatandaşımıza sağlık hizmeti verilmiştir." bilgisine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

"23 adet araç ve 56 personel ile zarar gören köylerde enerjinin verilmesi yönündeki çalışmalar devam etmektedir. Cumayeri ilçesinde köylere enerji verilmiştir. Akçakoca da 5 köyde (Kurukavak, Esmahanım, Dilaver, Küpler, Davutağa) jeneratör bulunmaktadır. Akçakoca ilçesinde 9 adet mobil jeneratör hazır bekletilmektedir. Karatavuk köyünde kısmı enerji olamayan bölgeler bulunmaktadır. Türk Kızılay'ı koordinesinde 21 Temmuz 2019 günü 450 kişilik kahvaltı, 1600 kişilik öğlen ve akşam yemeği, sahada görevli personel için 900 kişilik yemek dağıtılmıştır. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza yönelik psikolojik destek sağlamak amacıyla çalışmalar devam etmektedir. 21 Temmuz 2019 günü 174 vatandaşımıza psikososyal destek sağlanmıştır."

Hasar tespit çalışmaları

Yapılan hasar tespit çalışmalarında bugüne kadar 287 az hasarlı, 69 ağır hasarlı, 93 yıkık bina tespit edildiği belirtilen açıklamada, "Hasar tespit çalışmaları ile eş zamanlı olarak zarar tespit çalışmalarına da devam edilmekte olup, çalışmaların pazartesi gününe tamamlanması planlanmaktadır.

7 araç ve 22 personel ile Cumayeri ilçesindeki tüm kırsal ve hayvansal ön hasar tespiti çalışmaları tamamlanmıştır. Uğurlu ve Nazımbey köylerinde ölü tavukların gömülmesi işlemi devam etmektedir. Bugüne kadar yapılan tespitlerde Sarıyayla köyünde 150 çiftçi, Kurugöl köyünde 100 çiftçi, Dilever köyünde 100 çiftçi, Yeşilköy köyünde ise 23 çiftçi olmak üzere toplam 373 çiftçimizin zarar gördüğü tespit edilmiştir. Melenağzı köyünde 38 balıkçıda; 24 tekne, 42 balık ağı, 5 iskele ve 9 diğer balıkçılık malzemeleri zarar görmüştür. Küpler köyünde 43 arılı kovan hasar görmüştür." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada son olarak "Akçakoca ilçesi Uğurlu köyü ile Esmahanım köyü arasına Türk Telekom tarafından mobil baz istasyonu kurulmuştur. Arabacı ve Esmahanım köyleri sabit hat santrallerinin hizmet verebilmesi için çalışmalar sürmektedir. Yerel koordinasyon amacıyla AFAD Mobil Koordinasyon aracı Akçakoca Merkez'de görevlendirilmiştir. Sel felaketinin yaşandığı günden bu yana Sayın Dr. Zülkif Dağlı Başkanlığında oluşturulan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi koordinesinde çalışmalar özverili bir şekilde devam etmektedir." denildi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.