Servis gelmeyince köydeki öğrenciler okula başlayamadı

Servis gelmeyince köydeki öğrenciler okula başlayamadı

​Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Işıkören köyünde taşımalı sistemi ile ilçe merkezi ve başka bir köyde eğitim gören 20 öğrenci, okul servis gelmediği için eğitim-öğretime başlayamadı.

Mardin’in (Mêrdîn) Kızıltepe ilçesi (Qoser) Işıkören (Hêlıya) köyünde bulunan 20 ilk ve ortaokul öğrencisi, okul servisi gelmediği için bu yıl eğitim-öğretime başlayamadı. Her sabah servisin geleceği umuduyla yola çıkan öğrenciler, saatlerce bekledikten sonra evlerine geri dönüyorlar.

İLKHA’ya konuşan veliler, duruma tepki göstererek okullarına gidemeyen öğrencilerin ilerleyen günlerde devamsızlık sorunu ile karşılaşmalarından endişe duyduklarını ifade ettiler.

Temel eğitimin hem anayasal bir hak hem de zorunlu olduğuna dikkat çeken veliler, bu sorunun bir an önce giderilmesini istedi. Hem okullarını hem arkadaşlarını hem de öğretmenlerini çok özlediklerini belirten öğrenciler ise kendilerine bir servis gönderilmesi için yetkililere seslendi.

“Öğrenciler her sabah saatlerce yolda servis bekliyor”

Köyde bulunan yaklaşık 20 öğrencinin servis gelmediği için okula gidemediğini belirten Abidin Akkuş, şunları söyledi: “Okul servisleri öğrencilerimizi alıp Kızıltepe’deki okullara götürmesi gerekir ama götürülmüyor. Bu nedenle öğrencilerimiz mağdur ediliyor. Çocuklarımız her sabah saatlerce yolda servis bekliyor. Tek isteğimiz çocuklarımızın okuma hakkından mahrum bırakılmamalıdır. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesi istiyoruz. Köyümüzün genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çocuklarımızın bizim durumumuzda olmalarını istemiyoruz.  Daha hayırlı evlatlar olabilmeleri için daha iyi şartlarda okumalarını istiyoruz.”

“Çocuklarımızın eğitim hakkı gasp edilmesin”

Temel eğitimin hem hak hem de zorunlu olduğuna dikkat çeken velilerden Yaşar Akkuş ise şu an çocuklarının bu hakkının ellerinden alınarak bir nevi gasp edildiğini söyledi.

Akkuş, “Pazartesi okullar açıldı. Servis gelmediği için çocuklarımız halen okula gidemiyor. Çocukların daha mağdur olmamaları için bu sorunun yetkililer tarafından çözülmesini istiyoruz. Temel eğitim bir haktır ve zorunludur. Yetkililerden rica ediyoruz; çocuklarımızın eğitimden mahrum kalmamaları için servislerin bir an önce gelmesini istiyoruz.”

“Okulumu çok özledim”

Bir an önce okuluna ve arkadaşlarına kavuşmak istediğini dile getiren 3’üncü sınıf öğrencisi Mehmet Ali Akkuş, “Okul açıldı ama servis gelmediği için okula gidemiyorum. Okulu seviyorum, derslerimden geri kalmak istemiyorum. 3 aydır okul tatildi. Arkadaşlarımı ve okulumu çok özledim. Okuluma ve arkadaşlarıma kavuşmak istiyorum.” diye konuştu.

Birinci sınıf öğrencisi Dicle Sarıboğa da bu sene okula yeni başlayacağını, okula gitmek için her gün yola çıktığını ama servisin gelmediğini söyledi.

“Bize servis yollasınlar ki okula gidebilelim”

2 gündür saatlerce yolda beklediğini ve servis gelmediği için okula gidemediğini belirterek yetkililere çağrıda bulunan 8’inci sınıf öğrencisi Berfin Akkuş da şunları söyledi: “Yolaldı Ortaokul öğrencisiyim. 2 gündür saatlerce yolda bekliyoruz ama servis gelmiyor. Servis gelmediği içinde okula gidemiyoruz. Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sesleniyorum bir an önce bize servis yollasınlar ki okula gidebilelim.”

“Servis gelmediği içinde okula gidemiyoruz”

6’ıncı sınıf öğrencisi Mahmut Akkuş ise “Servisin gelmesini bekliyoruz ama gelmiyor. Servis gelmediği için okula gidemiyoruz. Lütfen bize servis yollasınlar.” dedi.

“Her sabah çocuklarla yola çıkıyoruz, servis gelmeyince de eve geri dönüyoruz”

Her sene okullar açıldığında aynı sorunlar ile karşılaştıklarını belirten Işıkören Mahalle Muhtarı Mehmet Sarıboğa, sorunun çözülmesini istedi.

Sarıboğa, “Her yıl okulun ilk haftaları ve okulun son haftaları servis sorunu yaşıyoruz. Kızım ilkokul birinci sınıfa gidecek, 10 gün oldu okullar açılalı ama servis gelmediği için hala okula başlayamadı. Sabahları okul saatinde çocuklarla yola çıkıyoruz; servis gelmeyince eve geri dönüyoruz. Yetkili yerlere müracaat ettik, kendileriyle ilgili bir sorun olmadığını söylediler. Bunun servisçilerin sorunu olduğunu söylediler. Bazı tanıdık servis şoförleriyle görüştük.  Bu hafta ücret alamadıkları için gelemeyeceklerini söylediler. Belki önümüzdeki hafta başlarlar.” dedi.

“Yetkililer sesimizi duysun”

Velilerden Faysal Esedoğlu da “Bir haftadır okul servisler çalışmadığı için çocuklarımız okula gidemiyor. Yetkililer sesimizi duysun. Buna bir çare bulsunlar, çocuklarımız cahil kalmasın.” dedi.

“Firma hakkında gerekli işlem başlatıldı”

İLKHA muhabirinin yaşanan sorunu bildirmesi üzerine Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, şu açıklamada bulundular: “İlçemizde 18 Eylül 2017 tarihi itibarı eğitim ve öğretimin başlaması ile öğrenci taşıma işlemi de başlamıştır. Süreç içerisinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kurumsal denetimlerimiz yapılacaktır. Velilerimizin bu konuda bize ulaşmaları durumunda gereğini yaparız. Nitekim Işıkören köyünden bu yönde bugün veliler gelip ilgili arkadaşlarla görüşmüş ve dilekçe vermişlerdir. İlgili firma uyarılmış ayrıca verilen dilekçe işleme alınmış ve gerekli işlem başlatılmıştır. Bundan sonraki süreçlerde de aynı hassasiyeti velilerimizden bekliyoruz. Kurum olarak da denetimlerimiz artarak devam edecektir.”

İLKHA





































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.