Ses kısıklığı tiroid belirtisi olabilir

Ses kısıklığı tiroid belirtisi olabilir

25 Mayıs Dünya Tiroid Günü dolayısıyla bir değerlendirmede bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uz. Doç. Dr. Serpil Salman, ses kısıklığının “Troid” belirtisi olabileceği uyarısında bulundu.

Tiroid bezinin insan vücudu için hayati önem taşıdığını belirten Doç. Salman, Tiroid hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanması durumunda vücutta birtakım rahatsızlıklara sebep olduğunu söyledi.

Tiroidin çok büyük olduğunda ses tellerini etkileyerek ses kısıklığına da yol açabileceğini söyleyen Doç. Salman Tiroid hastalıklarının tanısının iyi yapılmasının önemli olduğunu, bunun içinde hastanın iyi dinlenmesi gerektiğini söyledi.

Tiroid hastalıklarının, tiroidin az ya da çok hormon salgılaması (hipotiroidi ve hipertiroidi), büyümesi (guatr), içinde nodül adı verilen yumruların oluşması şeklinde özetlenebileceğini belirten Doç. Salman, “Nodüller selim karakterde olabilir veya yüzde 5’e yakın oranda kanserli hücreler içerebilir. Nodüllerin çoğu hormon salgılamaz, ama bazı nodüller aşırı hormon salgılayarak hipertiroidi gelişmesine neden olur.” uyarısında bulundu.

Belirtiler değişken olabilir

Tiroidin çok büyük (büyük guatr) olması durumunda nefes borusu ve ses tellerini etkileyerek nefes darlığı, ses kısıklığı ve ses kalitesinde değişime neden olabileceğini belirten Doç. Salman, “Çok büyük olmayan bir guatr hastasının boynunda dolgunluk hissi şeklinde fark edilebilir ya da herhangi bir nedenle yapılan muayenede doktor tarafından bulunabilir. Hipo veya hipertiroidi belirti ve bulguları ise çok değişkendir. Hastada bu tablolar çok hafif olabilir. Bu durumda şikâyetler de çok hafiftir. Bazen de hemen hemen hiç şikâyet yokken tesadüfen tanı konulur.” dedi.

Hipotiroidi olan çabuk yorulur

“Tiroid bezinin az çalışması hormon eksikliğine neden olur” diyen Doç. Salman, Hipotiroid kişilerde halsizlik, çabuk yorulma, dikkat dağınıklığı, soğuğa dayanıksızlık, ciltte kalınlaşma, kuruluk, saç ve kaşlarda dökülme, seste kalınlaşma, kalp hızının yavaşlaması, tansiyon yükselmesi, kabızlık, yüz ve göz kapaklarında şişkinlik, adette düzensizlik belirtilerinin görülebildiğini söyledi.

Doç. Salmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşlılarda daha sık olmak üzere kalp yetersizliği gelişebilir. Kadınlarda kısırlık veya düşükler olabilir. Ağır hipotiroidi en çok çocukluk çağında zarar verir, çünkü bu çocuklar tedavi edilmezse büyüme ve gelişme geri kalır, zeka geriliği olur.”  

İleri yaşlarda tehlike artıyor

Tiroid hormon fazlalığının (hipertiroidi) iştah artışına rağmen kilo kaybı, sinirlilik, çabuk yorulma, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, ishal veya sık dışkılama, kas güçsüzlüğü, adet düzensizliği, göz belirtileri ile kendisini belli ettiğini belirten Doç. Salman, hastalık sonucu olarak görülen Kalpte ritm bozukluklarının da ileri yaşta tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler