Şevval ayı orucu ne zaman tutulur?

Ramazan ayının bitimiyle birlikte Şevval ayında 6 gün tutulan orucun faziletine dikkat çeken Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük, bu ayda tutulan orucun bir yıllık ibadete eş değer olduğunu söyledi.

Altı oruçlar da denilen 6 günlük Şevval orucu, Ramazan Bayramı'nın hemen ardından Müslümanlar tarafından eda ediliyor.

Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük, Şevval ayı orucunun faziletleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem), "Her kim ki Ramazan'dan sonra Şevval'den altı gün oruç tutarsa senenin tamamını oruç tutmuş gibi olur." hadisine atıfta bulunan Müftü Büyük, bu ayda 6 gün oruç tutmanın sünnet olduğunu hatırlattı.


"Şevval orucu tutacak olanlar bizzat Şevval orucuna niyet etmeli"

İslam fıkhına göre farz, sünnet, mendup ve müstehap olan oruçlar olduğunu hatırlatan Büyük, "Ramazan ayından sonra Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutmak mendup oruçlar kısmına girer. Peygamber Efendimiz Şevval orucunu tutmuştur ve ne zaman tutarız? Bayram çıktıktan sonra Şevval ayının içerisinde parça parça da olabilir peş peşe de olabilir. 6 gün oruç tutmak mendup, müstehaptır. Peygamber Efendimizin sünnetleri arasındadır. Yalnız buna niyetlenirken dikkat etmemiz gereken bir husus vardır. Her bir orucun niyeti farklıdır. Yani vatandaşımız şunu yapmamalıdır; 'Ramazan ayında diyelim ki hastaydı 2 gün oruç tutamamış. Ramazan ayında tutamadığım orucun kazasını Şevval ayında tutayım ve aynı zamanda bu Şevval orucu olsun'. Bu caiz değildir. Şevval orucu müstakil kendi başına niyeti gerektiren bir oruçtur. Dolayısıyla Şevval orucu tutacak olan kardeşlerimizin bizzat Şevval orucuna niyet ederek bu orucu tutması gerekiyor. Kaza tutabilir mi, tutabilir ama o zaman Şevval orucu olmaz. Ramazan'da tutamadığı orucun kazası olur. Bu ayrıntıya da vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Büyük, "Şevval orucu bereketli bir oruç, senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanıyoruz. Ramazan ayında orucun güzelliğini elde ettik, ne kadar güzel bir ibadet olduğunu anladık. Ramazandan sonra da bayram günü çıktıktan sonra da sağlığımız ve sıhhatimiz yerindeyse Şevval orucuna niyetlenelim. Peş peşe, 2 gün bir veya bir gün bir, böyle 6 gün oruç tutarak bu orucunun da bereketine nail olmuş olalım inşallah." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.