"Şevval Orucu nefsi terbiye eder"

"Şevval Orucu nefsi terbiye eder"

Van Sabır Eğitim ve Dayanışma Derneği (Sabır-Der) Sekreteri Yusuf Türk Şevval Orucunun önemine değinerek Şevval Orucunun sevabının çok fazla olduğunu söyledi.

VAN- Ramazan Ayından sonra Şevval Ayında Şevval Orucunu tutan bir kimsenin bütün yılı ibadetle geçirmiş gibi sayılacağını belirten Van Sabır Eğitim ve Dayanışma Derneği (Sabır-Der) Sekreteri Yusuf Türk,  Şevval Orucunun nefsi terbiye ettiği ifade etti.

 

Nefsi terbiye eden orucun sadece Ramazan Ayında tutulmaması gerektiğini söyleyen Van Sabır Eğitim ve Dayanışma Derneği (Sabır-Der) Sekreteri Türk, bütün yılı oruçlu geçirmemiz anlamına gelen Şevval Orucunu ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

 

“Kim Şevval Ayında 6 gün oruç tutarsa 1 yılı ibadetli bir şekilde geçirmiş gibi olur”

Van Sabır Eğitim ve Dayanışma Derneği (Sabır-Der) Sekreteri Yusuf Türk, Şevval Orucu Ramazan’dan sonra Şevval Ayının içerisinde peş peşe de olmayabileceğini, 6 gün üst üstede olacak şekilde de tutabileceğini hatırlatarak, “Bunda herhangi bir beis yoktur. Fakat Şevval Ayı içerisinde olması şarttır. Bu altı günün Şevval Ayı içerisinde tamamlanması şarttır. Allah Resulü (s.a.v)’ın Şevval Orucu hakkında hadisleri vardır. Bu hadislerinden bir tanesi şudur. Allah Resulü (s.a.v) buyuruyor. Kim Şevval Ayında 6 gün oruç tutarsa 1 yılı ibadetli bir şekilde geçirmiş gibi olur. Nasıl bir yılını ibadetle geçirmiş olur. Bununla ilgili alimlerimizin bu konudaki yorumları şu şekildedir. Allah'u teala Enam Suresinde her sevaba, her hayra 10 sevap vardır. Her hayırlı amel için 10 sevap vardır. Ramazan Ayı 30 gündür. Şevval Ayı’da 6 gündür. 36’yı 10 ile çarptığımız zaman 360 ediyor. Geriye kalan 4 gün ise zaten Ramazan Bayramının birinci günü mekruhtur. Geriye kalan Kurban Bayramında da 4 gün oruç tutmak mekruhtur. Geriye kalan günlerde oruç tutulması noktasında mekruh söz konusu olduğu için geriye kalan tüm günleri ibadetli bir şekilde geçirmiş oluyoruz.” Dedi.

 

“Oruç nefsi terbiye eder”

Şevval Orucunun sevabının çok olduğunu söyleyen Türk, “Bizler Allahu Teala’nın Rablığını, bizlerin Rabbi olduğunu, her şeyin Rabbi olduğunu anlamamız için oruç tutmamız şarttır. Oruç nefsi terbiye eder. Nefsi terbiye etmemiz sadece Ramazan Ayı açısından bir şey değildir. Bunu her aya yaymamız lazım. Bütün yıllara yaymamız lazım ve bütün yılı oruçlu geçirmemiz anlamına gelen Şevval Orucunu ihmal etmemeliyiz. Bütün Müslümanlar bu orucu tutmalı ve istifade etmelidirler. Şevval Orucu Ramazan Ayı’dan sonra Şevval Ayı içerisinde peş peşe olmasa da, iki gün aralıklarla veya 3 gün aralıklarla da 6 günü tamamlayacak şekilde tutula bilinir. Niyet ettim Allah Rızası için Şevval Orucunu tutmaya diye niyet edilir. Şevval Orucu farz değil. Resulullah Aleyhissalatu Vesselam’ın hadiste geçtiği kadarıyla bu oruç sünnettir. Resulullah Aleyhissalatu Vesselam’ın sünnetidir. Tutmama durumunda herhangi bir sakıncası yoktur. Tutan için çok büyük eceller vardır. Bir yılı tamamıyla ibadetle geçirmesi anlamına geldiği için sevabı büyüktür.” İfadelerini kullandı. Diye kaydetti. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler