Sıcak hava kalp krizi riskini tetikliyor

Sıcak hava kalp krizi riskini tetikliyor

Sıcaklardan yalnızca hipertansiyon ve kalp hastalarının değil, sağlıklı kişilerin de olumsuz yönde etkilendiğini belirten uzmanlar, bu havaların kalp krizi riskini tetiklediği hususunda uyarıyor.

Sıcaklıkların 40 dereceyi aşmasıyla özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirten uzmanlar, sıcaklığın etkisi ile vücudun ısı dengesini sağlamak için kalbin daha fazla çalıştığına dikkat çekerek, bu nedenle sıcaklardan yalnızca hipertansiyon ve kalp hastaları değil, sağlıklı kişilerin de olumsuz etkilendiğini söylüyor.

Sıcak havaların meydana getirebileceği rahatsızlıklar konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, hava sıcaklarına karşı kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması tavsiyesinde bulundu.

Sıcak havanın etkisiyle kan dolaşımı düzensizleşen kalp ve damar hastaları gerekli önlemleri almazsa kalp krizi tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceklerini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Cegerğun Polat, yaz aylarında kalp hastalarının dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Polat, "Kalp ve damar hastalıkları, kronik hastalıklar içerisinde yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünyada her yıl ortalama 18 milyon, Türkiye'de ise 200 bin kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her geçen yıl artış göstermektedir. Kalp hastalıklarının ve kalp krizlerinin oluşumunda başta sigara olmak üzere düzensiz beslenme, stres ve daha birçok neden etkili rol oynamaktadır." dedi.

"Sıcak havalar kalp krizi nedeni"

Sıcak havaların kalp krizine neden olduğunu söyleyen Polat, "Kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden biri yaz aylarında sıcak ve nemli havadır. Hava sıcaklıkları ani kan basıncı düşüşü ya da yükselmesi nedeni olabilir. Kalp ve damar hastalarında, ileri yaştakilerde bu ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Güneş ışınları ile uzun süreli temas buna zemin hazırlar. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması çok önemlidir. Bu hastalar, güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı, dışarı çıkmak durumunda olanlar serin yerlerde bulunmalı ya da şemsiye kullanarak gölge olan alanlarda yürümelidir." ifadelerini kullandı.

"Tansiyon ve ritim dengesi için bol sıvı tüketilmeli"

Son olarak Polat, "Vücudun sıvı dengesinin korunabilmesi için aşırı terlemeyle kaybedilen sıvının tekrar kazanılması çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında suyun günde 2,5-3 LT tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca tansiyon ve kalp hastalarının mutlaka kardiyoloji uzmanı kontrolünde gerekli tetkik ve takiplerini yaptırmaları gerekir." uyarılarında bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.