“Sigara kanserojen bir şırıngadır”

“Sigara kanserojen bir şırıngadır”

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim Üyesi Profesör Doktor Abdurrahman Işıkdoğan, Sigaranın kanserojen bir şırınga olduğunu söyledi.

Kanserin giderek artan ve daha da önem kazanan bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, kanser oluşmasında sigaranın önde gelen bir faktör olduğunu söyleyerek sigaranın kanserojen bir madde olduğunu söyledi.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Kalp hastanesi toplantı salonunda hastane personeline yönelik verilen konferansta konuşan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Abdurrahman Işıkdoğan, kansere neden olan faktörler ve korunma yolları hakkında genel bilgiler verdi.

2 bin 30 kanserli vaka sayısı 27 milyona çıkacak”

Bu tür konferansların personellerin ne kadar önemli bir hastalıkla uğraştıklarını bilmeleri açısından önemli olduğunu belirten Işıkdoğan, “Her yıl milyonlarca ölümlere neden olan ve birçoğunun önlenebilir olan bu hastalığa dikkat çekmek için her kanser haftası kutlanıyor. 2005 yılında kanserli vaka sayısı 11 olarak tespit edildi. 2030 yılında bu vaka sayısı 27 milyon olacaktır. 2005 yılında kanserden ölen insan sayısı 7 milyon iken, 2030 yılında bu sayı 17 milyona çıkacaktır. Her yaş grubu kanser olabilir. Ama yaş, kanser hastalığına yakalanmada bir faktördür. Yani yaş ilerledikçe kansere yakalanma faktörü de yüksek olur.” İfadelerini kullandı.

“Tütün kanserojen bir şırıngadır”

Kansere neden olan faktörleri 1-beslenme alışkanlığı, 2- genetik faktörler, 3- çevresel faktörler olarak açıklayan Işıkdoğan Kanser türlerini şöyle açıkladı: 

“Bu anormal hücrelerin köken aldığı organa göre de hastalık adlandırılır. Akciğer Kanseri, Meme kanseri gibi… Kanser, önemli bir sağlık sorunudur. Her 5 kişiden ikisinde hayatı boyunca kanser ortaya çıkar. Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanser türü, Akciğer Kanseri'dir. Bunu sırasıyla mide, lenfatik ve prostat kanserleri izler. Kadınlarda ise en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Bunu da sırasıyla rahim, akciğer ve mide kanseri türleri takip eder.”

“Mücadele sonuçlarında da artış var”

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kanser hastalığı ile verilen mücadelede alınan sonuçlarda da önemli artışlar olduğunu da ifade eden Işıkdoğan son olarak şunları söyledi:

“Kansere bağlı ölümler, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıradadır. Kansere bağlı ölümlerde erkeklerin yüzde 31'i akciğer kanserinden ölürken, kadınların yüzde 25'i akciğer kanserinden hayatlarını kaybetmektedirler.  Sigaradan uzak durmaları konusunda tavsiyelerde bulunuyorum. Sigara, akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Sigara tüm kanserlerin şırıngasıdır diyebiliriz”  (İKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.