'Sigara yüzünden her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor'

'Sigara yüzünden her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor'

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Vedat Söyiler, ‘9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’ nedeniyle açıklamada bulundu. Söyiler sigaranın içinde 50'den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu belirterek, her yıl milyonlarca insanın sigar

‘9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’ nedeniyle açıklamada bulunan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Doktor  Vedat Söyiler, “İçinde 50’den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insanımız hayatını kaybetmektedir.”dedi.

 

Söyiler, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye ülkelerde ve Türkiye'de 1987 yılından bu yana her yıl “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’’ olarak belirlendiğini hatırlattı.

 

“Sigara yüzünden her yıl milyonlarca insanımız hayatını kaybetmektedir”

Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Söyler daah sonra, “ Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçekledir. İçinde 50’den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insanımız hayatını kaybetmektedir.”ifadelerine yer verdi.

 

“Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde %80’inin, kadınlarda %75’inin nedeni sigaradır”

Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunabilir sebebi olduğunu ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 30’undan sorumlu olduğunu sözlerine ekleyen diyen Söyiler, “ Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80’inin, kadınlarda yüzde 75’inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir.” Şeklinde açıklamasını sürdürdü.

 

“Sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele gerekmektedir”

Söyiler, açıklamasına  şöyle devam etti: “Sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır. Sağlık Bakanlığı’nın; 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında, 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 Sayılı bu Kanunu; tütün ürünlerini kullanmayan fakat tütün dumanına maruz kalan halkımızı özellikle genç, çocuk, hamile ve engelliler gibi risk gruplarını korumak, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasını desteklemek, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber tütün kullanımını artırma potansiyeli bulunan görsel ve yazılı medya ürünleri yasaklanmış, kısıtlamalar getirilmiştir. Tütün ürünlerinin üzerine caydırıcı unsurlar eklenmiş, 18 yaş altı bireylere tütün ve tütün ürünü satışı yasaklanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu çalışmalar toplum tarafından desteklenmektedir. Sigara kullanan bireyler de yasayı oldukça olumlu karşılamış, uyum göstermiş ve sigara bırakma konusunda destek almışlardır. Sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele gerekmektedir.”

 

“Sigara kronik hastalıklara ve ölümlere neden olmaktadır”

Tüm bu çalışmaların amacı, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek olduğunu ifade eden Söyiler, “ Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Sigara, aktif olarak içici olmadığı halde sigara içilen ortamda bulunan ve aktif olarak içici olan insanlarda kronik hastalıklara ve ölümlere neden olmaktadır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü düzenli olarak günde bir sigara dahi içilmesini bağımlılık olarak tarif etmiştir. Yüksek oranda zararlı etkilere sahip olan sigara bağımlılığını önleme ve insan sağlığını koruma adına dünya ve ülke genelinde pek çok eğitim çalışması ve yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır.” Şeklinde devam etti.

 

Söyiler son olarak, “9 Şubat dünya sigara bırakma günü’ nedeni ile tüm halkımızı sigarayı bırakmaya davet ediyor ve herkese sağlıklı yaşam diliyoruz.”şeklinde  açıklamada bulunu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.