"Sigorta primlerinde ‘sabit fiyat uygulaması’ ağır külfetten kurtaracak"

"Sigorta primlerinde ‘sabit fiyat uygulaması’ ağır külfetten kurtaracak"

Trafik sigorta primlerindeki indirimi değerlendiren sigorta acenteleri, ileride sabit fiyat uygulamasının da gündeme geleceğini söylediler.

Sigorta Bilgi Merkezinin (SBM) rakamlarına göre ortalama sigorta primleri 5 lira gerileyerek 678 liraya indi. Trafik sigorta primlerindeki indirimi değerlendiren acenteler, ileride sabit fiyat uygulamasının da gündeme geleceğini söylediler.

Trafik sigortasında, sigorta şirketlerinin dile getirdiği indirimlerin resmi rakamlara da yansıdığı ifade ediliyor. Düşük görünen primler, indirimler olduğunda gerçek haliyle ortaya çıkmadığını belirten acenteler, 5 lira gibi görünen indirimin en az yüzde 10 yani 60-70 lira aralığında olduğunu ifade ettiler.

Yapılan indirimle ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan özel bir sigorta acente yetkilisi İshak Çiftçi, yapılan indirimlerle beraber, ileride sabit sigorta fiyatının gündeme geleceğini belirterek, fiyatların sabit olması sigorta şirketlerini olumsuz etkileyeceğini ancak acente ve sürücüleri büyük bir külfetten kurtaracağına dikkat çekti.

5 TL’lik düşüş Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) rakamlarına göre düşürüldüğü ve bunu birebir vatandaşa söylendiği takdirde gülünç karşılanacağını ifade eden Çiftçi, “5 lira gülünç bir rakam. Biz vatandaşa bu fiyatı söylersek güleceklerdir. Tabi bu fiyat SBM rakamlarına göre alınmıştır. Bunu ortalama bazda değerlendirdiğimiz zaman 5 lira düşüşün olması yine de küçümsenmeyecek bir rakamdır. Vatandaşın taleplerini haklı yönde şirketler yerine getirebilecektir.” dedi.

“Sigorta şirketleri fiyat düşüşüne gidecektir”

Önümüzdeki dönemlerde sigorta şirketlerinin fiyat düşüşüne gideceğini dile getiren Çiftçi, “Daha önce sigorta şirketlerinin en çok bu yönde fiyat arttırmasındaki etkenlerden bir tanesi de sigorta şirketlerinin tazminat noktasında belli standarda göre ve ne şekilde ödeme yapılacağının belli olmamasıydı. Tazminat standartlarıyla ilgili 2012 yılında Yargıtay’ın vermiş olduğu bir karar bulunmaktadır.  Kusurlu sürücüye hiçbir şekilde ödeme yapılmıyor. Daha önce şirketler ödeme yaparken avukat ayrı bir hesaplama çıkartıyordu, aktüel ayrı bir hesaplama çıkartıyordu ve bilirkişi ayrı bir hesaplama çıkartıyordu. Şu anda belli bir standarda kavuştuğu için şirketlerde buna göre ödeme yapacağı için artık, bu noktada şirketlerin önümüzdeki dönemlerde bir fiyat düşüşüne geçeceklerini düşünüyorum.” diye konuştu.

“Sigorta şirketleri fiyatları abarttılar”

Devlet tarafından sigorta şirketlerine tam yetki verilmesiyle birlikte, sigorta şirketlerinin fiyatları ciddi anlamda abarttığına dikkat çeken Çiftçi, “Daha önce yarı serbest bir piyasa varken devlet sigorta şirketlerine tam bir yetki vererek, tam serbest tarife sistemine geçildi. Şirketler de buna bağlı olarak, sigorta fiyatlarını inanılmaz derecede artırdılar. Daha sonra ise bunun önünü alabilmek için taban prim uygulamasına geçildi. Kamyonet, minibüs, kamyon gibi araçlar için belli bir standartlar getirildi. Nisan ayında Torba Yasası kapsamında meclisten bir yasa geçti. Torba Yasası ile yüzde 20’lik bir düşüş olacağı yönünde çeşitli haberler ortaya atıldı. Bu konuda şirketlerden yana bir şeyler göremedik. Şirketler ciddi bir fiyat düşüşüne girmediler ve bunun içinde uzun bir süreç gerektiği gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

“Sabit fiyat uygulaması vatandaşın işine gelecektir”

Önümüzdeki günlerde sabit sigorta fiyatlarının gündeme gelebileceğini belirten Çiftçi, sabit sigorta fiyatlarının sigorta şirketlerine yaramayacağını ama acente ve vatandaşlar için olumlu bir adım olacağını kaydetti.

Çiftçi, “Şirketlerin önümüzdeki dönemlerde bir düşüşe gireceğini bekliyoruz. Tabi eğer geçilmez ise sabit sigorta fiyatı gündeme gelebilir. Sabit sigorta fiyatına şirketler pek sıcak bakmazken, biz acenteler ve sürücüler açısından daha olumlu olacaktır.  Şu an sabit fiyat olmadığı için, bizler iyi bir fiyat araştırması yapıp öylece müşteriye sunuyoruz. Sabit fiyat olduğu zaman bu araştırmaya gerek kalmadan fiyatı müşterimize bildireceğiz. Bu durum da acenteler için daha iyi olacaktır. Sabit fiyatlarla beraber vatandaşlar da kapı kapı gezmeyecek ve bu noktada da hizmet ön plana çıkacaktır. Şu an ki uygulamadan vatandaşlarda şikâyetçi. Geçen yıl sigortasını yaptırdığımız müşteri, bu yılki fiyatları duyunca aracını satmak zorunda kalıyor.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.