Siirt esnafı Ramazan arifesinde umduğunu bulamadı

Siirt esnafı Ramazan arifesinde umduğunu bulamadı

​​İşlerinin hareketlenmesi için umudunu Ramazan alışverişine bağlayan Siirt esnafı, Ramazan’a saatler kalmasına rağmen umduğunu bulmuş değil.

Siirt’in tarihi Dabaklar çarşısında az da olsa Ramazan hareketliliği yaşanıyor. İşlerinin hareketlenmesi için umudunu Ramazan alışverişine bağlayan Siirt esnafı, Ramazan’a saatler kalmasına rağmen umduğunu bulmuş değil.

Vatandaşlar en çok tahin, pekmez, kaysı ve kuruyemiş gibi ürünlere rağbet ederken farklı yiyecekleri alarak hazırlık yapıyor. Ramazan için alışveriş yapan vatandaşlar, ürünlerin pahalı olmasından yakınıyor.

Ramazan alışverişi için çarşıya geldiğini belirten Akif Erdoğan, "Ramazan'a girmeye saatler kaldı, onun hazırlığını yapıyoruz. İhtiyacımız olan pekmez, tahin, helva, hurma, reçel ve evin ihtiyacı olan bütün malzemeleri almaya çalışacağım. Bütün İslam âleminin Ramazan'ı hayırlı olsun. İnşallah yarın orucumuzu tutacağız ve bütün Müslümanlara dua edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardan bu yana tarihi çarşıda esnaflık yaptığını söyleyen Erdal Bal, Ramazan alışverişinin bereketli geçtiğini, Siirt’e ait yöresel ürünleri ve kendi imalatları olan tahin pekmezi sattığını söyledi.

Bal, vatandaşlara hizmet ettiğinden dolayı mutluluk duyduğunu, sattıkları ürünlerin kendi imalatları olduğu için çok uygun fiyata sattıklarını ifade etti.

Ramazan alışverişi için çarşıya geldiğini söyleyen Salih Balık, "Ramazan orucuna hazırlanmak için kayısı, hurma ve gece vakit geçirmek için çerez alacağım. Yalnız fiyatlar çok pahalı. Buradan biz ne desek boş çünkü bizim elimizde bir şey gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Ramazan alışverişi için, doğal ve yöresel olan ürünlerin satıldığı Dabaklar çarşısını tercih ettiğini söyleyen Şakir Ece, "Köylerde kurutulan kayısı, susam, tandır ekmeği almaya geldim. Allah nasip ederse yarın gece sahura kalkacağız, Bugünü bizlere nasip ettiği için Allah'a şükürler olsun ve bizleri nice Ramazanlara ulaştırsın." şeklinde konuştu.

Esnaftan Ramazan indirimi

Ramazan gelmesine rağmen satışların düşük olduğunu, ürün fiyatlarının yükselmesine rağmen Ramazan hürmetine fiyatları düşürdüğünü söyleyen esnaf Abdulhamit Bal, "Eşyalar çok pahalandı, Ramazan'dan önce pekmezi 15 TL’ye satıyordum şimdi ise 10 TL’ye satıyorum, salçayı da 5 TL’ye satıyorum. Bunu Ramazan dolayısı ile yapıyorum. Milletim için bu Ramazan'da indirim yapıyorum. Namaz kılan ve oruç tutan bir insan neden ürünlerini pahalıya satsın ki, günahtır." şeklinde konuştu.

"Ramazan arifesidir fakat doğru dürüst müşteri yok"

24 seneden buyana tarihi Dabaklar çarşısında esnaf olduğunu ve son iki yıldan beri işlerinin kesildiğini söyleyen Ömer Bal, "Bankadan kredi çektim, fakat işler kesildiğinden dolayı ödeyemiyorum. BAĞ-KUR’umu ödeyemiyorum, çocuklarıma bakamıyorum. 5 çocuğum okuyor ve ben çok mağdurum. 2-3 aydan beri borcumu ödeyemedim. Borcum faize girmiş durumda. Bu gün Ramazan arifesidir fakat doğru dürüst müşterim yok. 3-4 sene önce bu saatlerde müşteriye yetişemiyorduk. İşlerimiz bayağı kesildi, ne yapacağımızı bizlerde bilmiyoruz. Fiyatlarımız iki seneden bu yana değişmedi, hep aynı. Yeter ki iş olsun diyoruz. Vatandaşımız fayda görsün ama bizler de fayda görelim diyoruz ama olmuyor. Geçen seneler, pekmez, tahin, reçel, tereyağı gibi ürünleri epey satıyorduk. Bu gün bütün ürünleri fabrikaya geri yolladım. Her sene en az bir ton tahin satıyordum. Bu sene sadece 200 kilogram getirdim onları da satamadığım için geri yolladım." dedi.

"Fiyatlar çok yüksek olduğu için alan olmuyor"

Ramazan gelmesine rağmen işlerin çok düşük olduğunu, kira ve vergi yükünden dolayı kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyleyen Mehmet Ali Bal, "Bu gün Ramazan arifesi ve müşterilerin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler mevcut. Gördüğünüz gibi dükkân bomboş, iş yok. Öylece bekliyoruz. Genelde Ramazan için tahin, pekmez, gibi ürünler çok tercih ediliyor fakat fiyatlar çok yüksek olduğu için alan olmuyor. Fiyatlarımız geçen sene ile aynı ve fiyatları yükseltmediğimiz halde iş olmuyor. Soran çok oluyor ama alım gücü olmadığı için alışveriş yapılmıyor. Yetkililerin bizlere destek çıkması lazım. Böyle giderse iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız." şeklinde konuştu.

Her geçen sene işlerin daha kötüye gittiğinden yakınan Mehmet Bal, "Geçen sene Siirt fıstığının kilosu 35 TL’ydi, bu sene 60 TL’ye çıktı. Bu sene hiç iş yok. Eski Ramazanlarda bu çarşıda kuyruk olurdu; bu sene hiç iş yok. Her şey pahalılaşmış, müşteri artık ekmeğini çaya bandırıp yiyecek." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan- İLKHA)





















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler