Silopi halkı işsizlik ve pahalılıktan dert yanıyor

Silopi halkı işsizlik ve pahalılıktan dert yanıyor

Ramazan Bayramı'na bir gün kala çarşıya akın eden vatandaşların bir kısmı alışveriş yapabildiğini belirtirken, bir kısmı da işsizlik ve pahalılıktan dolayı dert yandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki vatandaşlar Ramazan Bayramı'na bir gün kala Bayram alışverişi için çarşıya akın ediyor. Vatandaşların bir kısmı alışveriş yaptığını belirtirken, bir kısmı da işsizlik ve pahalılıktan dolayı dert yandı.

Vatandaş pahalılıktan bayramlık elbise alamadığını ifade ederken, kimi esnaf ise, Ramazan ayının bereketiyle geçen senelere nazaran satışların iyi olduğunu belirtiyor.

İLKHA muhabirine konuşan Silopililer, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip illerden Şırnak'ta işsizliğin had safhada olmasıyla alım gücünün çok düşük olduğunu belirterek, hükümetten bölgede işsizlik oranlarını düşürecek fabrika gibi büyük yatırımların yapılmasını istiyor.

İşsizliğin had safhada olduğu Silopi'de fabrika gibi yatırımların yapılması gerektiğine vurgu yapan Murat Yalgatekin, çoğu şoförlerin 3-4 karton kaçak sigara ile çay getirmesiyle mahkemelik olduğunu veya hapis yattığını ileri sürdü.

Yalgatekin, "Milletvekillerimiz bunu soruşturmuyor. Silopi'de fabrika gibi istihdamın olacağı yatırımlar yok. Zenginlerimizde yatırımlarını burada değil, batıda yapıyor. Gençlerin çoğu gidip batıda çalışıyor. Biz burada da fabrikalar olmasını istiyoruz, gençler memleketlerinde çalışsınlar. Yetkililerden buna bir çözüm istiyoruz" dedi.

Kalabalık olan çarşının huzurun göstergesi olduğunu ifade eden Yunus Bilişik, "Bundan 3 yıl önce millet, bir sıkıntından geçti. Elhamdülillah işler düzene girdi, bölgemizde rahat nefes alıyor. 20 gündür çarşımız kalabalıktır, huzur var. Halk bayram alışverişini yapıyor. Daima böyle huzurun hakim olmasını istiyoruz" dedi.

Ekonomik kriz ve pahalılıktan ciddi derecede etkilendiklerini söyleyen Abdulgani Güzel, "Eskilere göre bu bayramda yüzde 30 hazırlık dahi yapmamışız. Çünkü para yok. Büyük bir kriz var. Ben sıva işçisiyim, 3 aydır doğru düzgün iş yok, çalışamıyorum. Dolar 6 TL'ye dayanıyor, nasıl alışveriş yapabiliriz. Türkiye ekonomisi çökmüş durumda. Geçen yıllarda bir keçi satın alıyordum şimdi 2 kilo kırmızı et alabildim" diye konuştu.

Esnafların yüzde 100 kâr ile satış yaptığını iddia eden Servet Bayram, böylelikle alım gücü düşük olan halkın ve esnafın zarar gördüğüne dikkat çekti.  Bayram, vatandaşın şehir dışı ve internet üzeri alışverişe yöneldiğini ifade ederek, Esnaf, "yüzde 50 veya 100 değil, yüzde 10 kar ile satış yapsınlar, millete memleketinde alışveriş yapabilsin. Silopi'nin parası Silopi'de kalsın istiyoruz." şeklinde konuştu   

Sabahattin Kartal, giyim sektörünün çok pahalı olduğunu belirterek, işsizlik nedeniyle alım gücü düşü olan gençlerin pek alışveriş yapamadığını, bayram dolayısıyla kısmen de olsa alışverişi yapabildiğini söyledi.

Pahalılık nedeniyle ekonomik olarak sıkıntı çektiğini dile getiren Ömer Abayık, geçen bayramlarda pantolon, ayakkabı, ile iç giyim aldığını bu bayram için ise sadece pantolon alabildiğini ifade ederken, esnaf Celal Bilgeç ise bundan önceki senelere nazaran pahalılığın olmasına rağmen satışlardan memnun olduklarını aktardı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler