Şırnak’ta sadece evler değil hayaller de yıkılıyor

Şırnak’ta sadece evler değil hayaller de yıkılıyor

Sokağa çıkma yasağının 14 Mart’tan beri sürdüğü Şırnak’ta halkın yaşadığı mağduriyeti dile getiren Nuh Eğitim-Der Başkanı Nurettin Tatar, halka yardım yapılması noktasında çağrıda bulunarak yetkililerden de yasağın kaldırılmasını talep etti.

Şırnak’ta, PKK’nin çukur siyaseti sonrası ilan edilen sokağa çıkma yasağı 14 Mart’ta bu yana sürüyor. Operasyonların sona erdiği ancak arama-tarama faaliyetleri ve yıkım çalışmaların devam ettiği Şırnak’ta halk, yaklaşık 8 aydır adeta evlerinde hapsolmuş durumda.

Halkın yaşadığı mağduriyeti dile getirmek için Batman’da Peygamber Sevdalıları Platformu ile Umut Kervanı Yardım Platformu bünyesindeki STK temsilcileriyle bir araya gelen Şırnak Nuh Eğitim-Der Başkanı Nurettin Tatar, yaşadıkları mağduriyetin son bulmasını istedi.

Sevgi-Der binasında gerçekleşen buluşmada Batman’daki STK temsilcileri Şırnak halkı için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade ederek devletin de bir an önce kentteki sokağa çıkma yasağının kaldırılarak hayatın normale dönmesini talep etti.

Peygamber Sevdalıları Platformu Batman Koordinatörlüğü Dönem Sözcüsü Molla Beşir Şimşek, burada yaptığı konuşmada Şırnaklıların aylardır iki ateş arasında kaldığını ve çok büyük mağduriyetler yaşadığını belirterek, yaklaşan kış öncesi Şırnak’ta bulunan halka ivedilikle yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Şırnak halkına imkanları dahilinde ellerinden gelen her türlü desteği vermeye çalışacaklarını ifade eden Şimşek, “Şırnak’taki yasak yavaş yavaş kalkıyor. Oradaki halkın mağduriyeti de hepimiz tarafından bilinmektedir. Orada şartlar el vermediği için yapmak istediğimiz yardımları çok fazla yapamadık. Zulümden kaçıp buraya yerleşen Şırnaklılara da tam hakkıyla sahip çıkamadık. Ama bugünden itibaren Allah izin verirse Şırnaklılara yardım için bu yolumuz açılıyor. Belki her dertlerine derman olamayabiliriz ama muhakkak onlar için yapabileceğimiz şeyler vardır.” dedi.

“Şırnak sıkıntılardan haberdar olunmayan bir yer”

Daha sonra söz alan Şırnak Nuh Eğitim-Der Başkanı Nurettin Tatar, kendilerine yaşatılan zulmü dile getirerek, Şırnak halkı için yardım talebinde bulundu.

Şırnaklıların her türlü desteğe muhtaç olduğunu vurgulayan Tatar, “Bizler çok zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle bölge insanı, gerçekten çok zor günlerden geçtik ve hâlâ da bu zor günler devam ediyor. Şırnak’tan geldik ve belki çoğumuzun derdini dinlemediği, sorunlarını bilmediği, belki çekilen sıkıntılardan haberdar olmadığı bir yer. Tam 227 gündür sokağa çıkma yasağının olduğu, her türlü yıkımın, talanın ve zulmün safhada olduğu bir yer. Bu zulüm 14 Mart 2016’da başladı.” dedi.

Şırnak’ta halkın mağduriyetini giderme adına bir çok kesimin sınıfta kaldığını söyleyen Tatar, “227 gün boyunca ciddi anlamda hiç kimseden bir sahiplenme görmedik. Maalesef bir şehir neredeyse haritadan silinecek. Şu an resmi rakamlar yüzde 60 diyor ama çok daha fazlası yıkıldı, yerle bir edildi.” diye konuştu.

“Çukur siyaseti yapanlar halkı mağdur etti”

Konuşmasının devamında Tatar, şunları söyledi: “Çukur siyaseti yapanlar halkı mağdur etti. Ayrıca 145 gündür operasyonlar bitmiş ama maalesef halen yasak kalkmadı. Mart ayında yasak konulduğunda kıştı ve bir yıl insanlar zaten çalışmıyordu. Zaten bölgede ciddi sıkıntılar vardı, hele hele Şırnak’ta. Eğitim zaten durmuştu ve son bir yıl sürekli boykot ediliyordu.”

“Akla, hayale gelmeyecek zulümlere, vahşetlere şahit olduk”

“Şırnak’ta sadece evler yıkılmıyor; evlerle birlikte hayaller de yıkılıyor.” diye belirten Tatar, “Şırnak’ta geçmiş bir tarih yıkılıyor, yok ediliyor. Nesilden nesile aktarılan anılar, tarihi değere sahip eşyalar tahrip ediliyor, yok ediliyor, yağmalanıyor ve o insanların elinden alınıyor. Gözlerimizle gördük, insanlar kendi eşyalarının hırsızı oldular. Akla, hayale gelmeyecek zulümlere, vahşetlere şahit olduk. 227 gün boyunca birkaç defa kuru gıda paketleri verdi. Şu an Şırnaklı evine dönse yüzde 60-70’i tamamen evsiz, yüzde 90’ı işsiz. Çünkü şu an çalışabilecek bir işyeri kalmadı. Çarşısı baştan sona kadar yıkıldı.” şeklinde konuştu.

“Şırnak rahmet eli bekliyor”

“Ümit ediyoruz ki, inşallah Şırnak bundan sonra daha güzel günler görecek” diyen Tatar, “Bu da Müslümanların bu halka sahip çıkmasıyla olur. Şu an Şırnak bir rahmet eli bekliyor. İnşallah el ele verip, Şırnak’ımızı bir daha imar edeceğiz. Şırnaklıların gönlünde açılan o derin çukurları inşallah biz kapatacağız ve bunu beraber yapacağız.”  diye konuştu.

“Kardeşlerimize yardım yapılmasını talep ediyoruz”

Umut Kervanı Yardım Platformu Genel Koordinatörü Mahsum Ayyıldız ise, sokağa çıkma yasağı ve olaylardan dolayı mağdur olan Şırnaklılara, ellerinden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından toplantıya iştirak eden Şırnaklılar acil olan ihtiyaçlarını STK yetkililerine bildirerek istişarede bulundular.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.