Şırnak'ın bastonuna ilgi artıyor

Şırnak'ın bastonuna ilgi artıyor

Şırnak'ta çeşitli ağaç türlerinden makine kullanmadan yapılan bastonlar yaşlı ve çobanlar tarafından ilgi görüyor.

ŞIRNAK - Çeşitli ağaç türlerinden makine kullanılmadan tamamen el yapımı üretilen bastonlar, yöre halkı tarafından büyük ilgi görüyor. Özellikle yaşlıların vazgeçilmez aksesuarlarından olan Şırnak bastonu, zahmetli üretim aşamalarının ardından geçiyor.

 

Şırnak’a özgü bastonlar, badem, meşe, Kürtçe adı Kener olan yabani kiraz ve kızılcık ağaçlarından, torna ve makine kullanılmadan üretime sunuluyor.

 

Sadece üretiminde demir bir çubukta bükülen Şırnak bastonu, ısıtılarak vernik yerine ayçiçeği yağıyla parlatılmasının ardından bastonlar, isteğe göre kışın ucuna karda kaymayı önleyen sikke adı verilen demir parçanın takılmasının ardından satışa sunuluyor.

 

Kent merkezinde sayıları 10’u bulan baston ustalarından Nedim Ergin, 30 yıldır bu mesleği icra ettiğini söyledi.

 

Bölgede yetişen ağaçların tamamından baston ürettiklerini anlatan Ergin, “Sulu ağaçlar hariç bütün ağaçlardan baston çıkabiliyor. En fazla rağbet gören bastonları; badem, yabani kiraz, meşe ve kızılcık ağacından üretiyoruz.” dedi.

 

Ergin, Şırnak bastonunun genellikle yaşlı, engelli ve çobanlar tarafından hem muhafaza için hem de destek açısından kullandığını belirtti.

 

Ürettikleri bastonları sadece Şırnak’a değil yurt içinde ve yurt dışında da satmayı hedeflediklerini dile getiren Ergin, “Şırnak Üniversitesi bastonumuz hakkında kitap çıkarttı. Şırnak bastonunu tanıtmak ve kültürel anlamda katkı yapmak adına kitap şuan piyasa sunuldu. Bastonlar hakkında bilinmesi gereken her şeyi fotoğraflı olarak bulabiliyorsunuz. Devlet bu işte bize destek verirse Şırnak bastonunun imalatını daha modern makinelerle daha seri üretebiliriz.”  ifadelerini kullandı.

 

Baston ustası Abdurrahman Yardımcı da üreticiden 3 liraya aldıkları baston çubuklarını, zahmetli bir üretim aşamasının ardından baston haline getirerek, çeşitlerine göre 15 ile 100 lira arasında satışa sunduklarını belirtti.

 

Yardımcı, Kürtçe Kener adı verilen ağaç türünden yapılan bastonun yılanlara karşıda etkili olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Baston için en sağlam ağaç çeşidi badem ağacından yapılanıdır. Rengi ve gösterişi bakımından en çok rağbet edilen en çok satılan baston çeşididir. Çok sağlam olması  ve kırılma olasılığı nadir olması itibarı ile Şırnak halkının en çok tercih ettiği bastondur. Kener dediğimiz yabani kiraz ağacından üretilen bastonun bir özelliği ise bu bastonun yılanlara karşı kullandığında, yılan tepki vermemektedir.” dedi.

 

Şırnak bastonunun kendisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen 70 yaşındaki Hacı Sunar, “Ben boy olarak uzun bir adamım. Baston yanımda olmazsa yürüyemiyorum. Baston benim üçüncü ayağım oluyor. Askerden geldiğimden beri 50 yıldır baston kullanıyorum. Baston elimde olmadığında başım dönüyor yürüyemiyorum, ya elimde baston olacak ya da araçla gitmem lazım, bastonsuz yaya gidemiyorum.” şeklinde konuştu.

 

Hadi Yılmaz ise vazgeçmediği aksesuar haline gelen bastonunu yanından ayırmadığını kışın dışarı çıkarken karda düşmemek için kullandığını söyledi.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.