Sırp kasap Karaciç'e ömür boyu hapis talebi

Sırp kasap Karaciç'e ömür boyu hapis talebi

Uluslararası Lahey Savaş Suçluları Mahkemesinde yargılanması devam eden Sırp kasap Radovan Karaciç için, savcılar ömür boyu hapis cezası taleb etti.

Srebrenitza katliamının asıl sorumlusu olarak bilinen Radovan Karaciç'in Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesinde yargılanması devam ediyor. Mahkemede Başsavcılık, Karaciç'e verilecek en uygun tek cezanın ömür boyu hapis olduğunu belirterek, mahkemeden ömür boyu hapis cezası verilmesini istedi. Önümüzdeki günlerde mahkemede savcılığın kapanış açıklaması yapması bekleniyor. Kararın ise gelecek yılın sonunda verilmesi bekleniyor.

İddianamede, Karaciç'in komutası altında bulunan ve onunla işbirliği yapan kişilerle Srebrenitza'da yüzbinlerce Bosnalı Müslüman ve Hırvatı yaşadıkları yerlerden çıkardığı, katlettiği, işkence ettiği ve daha başka türlü şekillerde taciz ettiği belirtildi. İşlenen suçları ve büyüklüğünü ortaya koyan kriminel belgelerin devasa boyutta olduğu ifade edildi.

Karaciç, Bosna Savaşı sırasında soykırım yapmak, savaş suçu ve insanlık suçu işlemekten dolayı Lahey'de yargılanıyor. Lahey'de Karaciç hakkında 11 maddelik bir dava dosyası hazırlandı. Karaciç, 13 yıl saklandıktan sonra 2008 Temmuz ayında Belgrad'ta yakalanmıştı.

Karaciç'le birlikte ölen eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç ve General Ratko Mladiç hakkında, her üçünün de 1992'de Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Bosna-Hersek'te Müslümanlara ve Hırvatlara karşı, ortak etnik temizlik başlattıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Bosna Savaşında 1992 ile 1995 yılları arasında, Sırpların yaptığı katliamlar sonucu en az 100 bin Müslüman hayatını kaybetti. 2,2 milyon kişi yaşadıkları yerlerden sürüldü. Soykırım olarak tescil edilen 1995'deki Srebrenitza katliamında en az 8 bin Müslüman, Sırplar tarafından acımasızca katledilerek toplu mezarlara gömüldü.

Katliamların sorumlularından biri olarak Lahey'de yargılanan Karaciç, aynı zamanda 44 gün boyunca Sarayova'yı muhasara altında tutmaktan dolayı da yargılanıyor. İnsan hakları kuruluşlarının verdiği rakamlara göre, Sarayova muhasarası sırasında yaklaşık 10 bin sivil hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.