Sisi'den Libya'ya müdahale çağrısı

Sisi'den Libya'ya müdahale çağrısı

Mısır'ın Darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, BM Güvenlik Konseyi’ne Libya’ya uluslararası askeri müdahaleye izin veren bir karar çıkarması çağrısında bulundu.

Fransız Europe1 radyosuna konuşan Abdulfettah Sisi, ‘Başka seçenek yok. Libya halkının bizim güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamak için hareket ettiğimizi kabul etmesinin gerekliliğini göz önüne almalıyız’ dedi.

Sisi, konuşmasında Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında NATO’nun desteklediği bir ayaklanma sonucu devrilmesinin ardında istikrarı sağlayamayan Libya’ya yönelik bir uluslararası müdahale çağrısını ısrarla vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Pazartesi günü yaptığı açıklamada blok olarak bir askeri müdahalenin düşünülmediğini ancak, Washington ve Mısır'la ortak hareket etmeyi tartışabileceklerini belirtmişti.

Afrika Birliği de yaptığı açıklamada, Libya’da tek çözüm yolunun politik siyasi uzlaşı olduğunu vurgulamıştı.

Mısır ordusu, örgütün 21 Mısırlı Hıristiyan'ı öldürmesinin ardından Pazartesi sabah erken saatlerde Libya’daki IŞİD mevzilerini vurduğunu açıklamıştı. Ancak saldırıda aralarında üç çocuğun olduğu siviller öldü.

Mısır ordusu saldırılara ilişkin açıklamasında, ‘Ulusal Savunma Meclisi'nden çıkan kararların uygulanması ile yüce Mısır halkının güvenliğini ve istikrarını savunma hakkı gereği, Libya toprakları içinde ve dışındaki terör örgütlerine ve işledikleri suçlara misilleme olarak silahlı kuvvetlerimiz, sabah saatlerinde IŞİD'e ait eğitim kamplarına, silah ve mühimmat depoları ile örgüt mensuplarına hava saldırısı düzenlemiştir’ ifadelerini kullanmıştı.

Milli Genel Kongre’den tepki

Libya’nın Trablus merkezli parlamentosu Milli Genel Kongre Sözcüsü Avad Abdussadık, Mısır’ın Derne kentine yönelik hava saldırılarını kınayarak, 'Bu tarz eylemler, Libya hükümetinin yasal meşruiyeti altında gerçekleştirilmelidir' demişti.

Abdussadık, Libyalılara seslenerek 'Mısır’ın sabah saatlerinde Derne kentine yönelik saldırılarını kınıyoruz. Bu saldırıları Libya’nın bağımsızlığına bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Bu saldırıda şehit olanların ailelerine başsağlığı diliyoruz. Tüm Libyalılardan bu zor dönemde birlik olmalarını talep ediyoruz' şeklinde konuşuştu. (Al jazeera)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler