Sisi'nin yeni ses kaydı

Sisi'nin yeni ses kaydı

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye ait olduğu iddia edilen yeni bir ses kaydı yayımlandı.

Mısır el-Cezire kanalının yayınladığı ve Sisi'nin geçen 7 Ekim'de El-Mısr El-Yevm gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yasir Rızk'a verdiği demeci sırasında kayda alındığı öne sürülen konuşmasında, Sisi, Mursi'nin görevden alınmasını takip eden süreçte ABD'nin Mısır'a yaptığı bazı yardımları askıya aldığını açıklamasıyla ilgili olarak, "Bunun, Mısır'da yaşananlar konusunda ABD kanunlarının tarafsızca değerlendirme yapması ya da tanımlamasında ortaya çıkan kanuni belirsizliklerden kaynaklandığını" öne sürdü.

Sisi, "Mursi'nin görevden alınmasının ardından ABD yardımlarının sekteye uğraması meselesini, ABD'li yetkililerin Mısır'da yaşananları askeri darbe mi yoksa halk iradesi olarak mı değerlendirdiği yönündeki kanuni sorundan kaynaklandığını" belirtiyor.

Sisi, "Bundan dolayı mevcut şartlarda yardımların devam etmesi meselesi ABD'lileri rahatsız ediyor. Ancak, biz açık olmak istiyoruz. ABD'liler yardımları sürdürmekte ve kesintiye uğratmamakta istekliler" diye konuştu.

Kayda göre Sisi, şöyle devam ediyor:

"ABD'liler Mısır'da yasalara uygun olarak bizimle işbirliğinde çaba gösterdi. ABD'lilerde halkın iradesini değiştirmek gibi bir anlayış mevcut değil. Onlara göre değişiklik seçimler yoluyla gerçekleşebilir."

ABD'nin, Mısır'a teslimatını durdurmaya karar verdiği askeri yardımlar F-16 uçağının yanı sıra M1A1 tank teçhizatları, Harpoon füzeleri ve Apaçi helikopterleri gibi sistemleri kapsıyor. Karar çerçevesinde bu ülkeye yapılan nakit yardımda da 260 milyon doları bulan kesintiye gidilmesi düşünülüyordu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 2014 yılı için hazırladığı bütçede, Mısır'a bir milyar 300 milyonu askeri olmak üzere toplamda yıllık 1,55 milyar dolarlık yardımda bulunulması öngörülüyordu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.