Sivas mazlumları adalet bekliyor

Sivas mazlumları adalet bekliyor

Bugün, Sivas olaylarının 26'ncı yıl dönümü... Karanlık bir elin sahnelediği kirli bir oyunun kurbanı olan mağdurların "adalet" çığlığı ise halen yankısını bulmadı.

Bundan 26 yıl önce 170 kişinin gözaltına alındığı, 124 kişinin yargılandığı, 33 kişinin idam, 91 kişinin çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı Sivas Olayları Davası mağdurları adalet bekliyor.

"Kur'an'ın devri bitmiştir." diyerek, Salman Rüşdi`nin “Şeytan Ayetleri” kitabını Aydınlık Gazetesi`nde yayımlamaya başlayacağını söyleyen Aziz Nesin'in, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteline gelmesi sonrası yaşanan olayların üzerinden 26 yıl geçti.

Bu provokatif ifadeler üzerine, Sivas halkı Madımak Oteli`nin önünde toplanarak, tahrik edici cümlelere tepki gösterip protesto gösterisi yaptı. Halk kitlesi arasına katılan kimi provokatörler, Madımak Oteli`ni ateşe vererek toplumda kamplaşma ve kutuplaşmanın oluşmasını hedefledi.

Belli bir plan ve proje çerçevesinde tertip edilen olay sonrasında, 157 kişi gözaltına alındı. Oteli ateşe verenlerin kim oldukları tespit edilememesine rağmen gözaltına alınanlar adeta günah keçisi ilan edildi. Daha sonraki yıllarda yargı sürecinde onlarca kişi ağır cezalara çarptırıldı.

Sivas gibi dini ve İslami hassasiyeti çok yüksek bir ilde, provokatif tutum ve söylem içinde olanlar hiçbir zaman gündeme gelmedi, olayın tüm sorumlusu olarak dindar Sivas halkı gösterildi.

Mağdurlar 26 yıllık zulmün son bulmasını bekliyor

Bu anlamda olaylara zamanında müdahale etmeyen jandarma ve polise yönelik ise hiçbir soruşturma açılmadı.

Olayın üzerinden 26 yıl geçmiş olmasına rağmen olaydan bihaber ve yaşanan olay sırasında Sivas`ta bile bulunmayan kişiler onlarca yıl cezaya mahkûm edildi.

Zindanlara atılan bu insanlar tam 26 yıldır suçsuz yere cezaevinde tutuluyor.

Uydurma delil ve yargılamalarla zindanlara konulan mağdurlar, 26 yıllık zulmün son bulmasını bekliyor.

26 yıl boyunca haksız yere zindanlarda tutulan mağdurların, "yeniden yargılanma" talepleri sürekli görmezden gelindi.

Yüzlerce dava çeşitli sebeplerle düşürülürken, yeniden yargılama için onlarca gerekçesi olan Sivas davası sanıkları, hâkim karşısına çıkartılmadı.

Mağdur yakınları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abduhamit Gül’e seslenerek, yeniden yargılanmanın önünün açılmasını istedi.

"Bu dram artık son bulsun"

Sivas davası mazlumlarından 85 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç’ın oğlu Necdet Kılıç, bütün mazlumlar adına adalet istediğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Babam 85 yaşına geldi. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamadığı halde halen cezaevinde tutuluyor. Ben sadece babam için de konuşmuyorum. Birçok mazlum var. Bu hukuksuzlukların son bulmasını istiyoruz. Yeniden ve adil bir yargılanmayla suçsuz oldukları anlaşılacaktır. Bu dram artık son bulsun."

"Adalet bekleyişimiz halen sürüyor"

Sivas davası mağdurlarından Erkan Çetintaş’ın ablası Aynur Çetintaş ise suçsuz yere insanların zindanlara atıldığını kaydederek, şunları ifade etti:

"Bizim hiçbir değerimiz yokmuş, onu anladık. Adeta unutulduk. Kardeşim suçsuz yere içerde yatıyor. Garibanların çocukları, kendilerini savunmayanların evlatları iftiralarla zindanlara tıkıldı. 26 senedir suçsuz yere yatılıyor… Bizim adalet bekleyişimiz halen sürüyor. Biz hiç ümidimizi yitirmedik. Ne olacak bilmiyoruz ama bekliyoruz."

Aradan 26 yıl geçse de 36 kişinin yargılandığı davanın oluşturduğu mağduriyetin son bulması için maşeri vicdan adaletin tecelli edeceği günü bekliyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler