"Soğuk havalar bel ağrılarını arttırıyor"

"Soğuk havalar bel ağrılarını arttırıyor"

Soğuk havalarda bel ağrılarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Op. Dr. Burhan Yaşar, soğuk havalarda bel ağrılarının arttığını belirterek, konuyla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Bel ağrılarının, hareketleri kısıtlayan, yürümeyi ve ayakta durmayı zorlaştıran, can sıkıcı ve oldukça yaygın bir şikâyet olduğunu belirten Yaşar, "Bel ağrısının pek çok nedeni olabilir. Ağrı şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterdiği ve tam olarak ölçülemediği için, sadece ağrıdan yola çıkarak nedenini tahmin etmek güçtür. İyi bir doktor tarafından sorulacak doğru sorularla bel ağrısının stres, duruş bozukluğu ya da kireçlenme kaynaklı olup olmadığı teşhis edilebilir." dedi.

Bel ağrılarının pek çoğunun kas kökenli olduğunu belirten Yaşar, "Eşya taşımak, bavul taşımak ya da uzun bir yolculuk nedeniyle beliniz ağrıyabilir. Bu tip ağrılar dinlenerek geçer. Mevsim değişiklikleri, rüzgârda kalmak, klima çarpması gibi etkenler de kasların tutulması ile bel ağrısına yol açabilir. Stres hormonu nedeniyle gerilen bel kasları, bel ağrısına neden olur. Aşırı kilolar sonucu, bele gereğinden çok yük biner ve bel ağrısı anlamına gelebilir. Bel kayması, zorlama, düşme, kaza nedeniyle veya yaşa bağlı olarak omurlar birbirlerinin üzerine doğru kayması ile ortaya çıkar. Kireçlenmede, eklemlerde uzun dönemde meydana gelen yıpranmalar, vücudun fiziksel baskılara karşı daha dayanıksız olmasına yol açar. Omurga kırıkları ise genellikle bir trafik kazası, spor kazası veya yüksekten düşme gibi talihsiz olaylar sonucu oluşur. İltihaplı romatizma,  daha çok anne veya babadan geçen ve daha çok genç yaştakileri etkileyen, genetik bir rahatsızlıktır. Pek çok bel ağrısı türünün aksine, bu ağrıya dinlenmek değil hareket etmek iyi gelir. İç organlardaki rahatsızlıklar, bel bölgesine yakın pankreas, böbrek, bağırsak, karaciğer benzeri organlardaki rahatsızlıklar ve eklem hastalıkları ile ortaya çıkar." diye konuştu.

Risk grubundaki kişiler

Yaşar, bel ağrılarında, 30 yaş üstü kişiler, genetik yatkınlık, ailesinde bel ağrısı şikayeti olanlar, hamileler ve yeni anne olmuş kadınlar, romatizma ya da kemik erimesi şikayeti olanlar, menopoz dönemindeki kadınlar, sigara tiryakileri, yeni ameliyat olmuş kişiler, enfeksiyon hastalıkları, güreş, halter, kürek, futbol, tenis ve jimnastik sporlarıyla ilgilenenler, meslek icabı sürekli ağır kaldıranlar, uzun süre oturanlar, sürekli stres altında olanlar, şeker ve tansiyon hastaları ile kanser hastalarının risk grubunda yer aldığını söyledi. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.