"Soğuk havalara karşı doğal bitkiler tüketilmeli"

"Soğuk havalara karşı doğal bitkiler tüketilmeli"

Kış aylarında soğuktan korunma yolları hakkında tavsiyelerde bulunan aktarlar, doğal bitki ürünlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirttiler.

Soğuk havanın etkisini gösterdiği bugünlerde grip, öksürük ve soğuk algınlığı gibi vücut direncinin azalmasına bağlı oluşan hastalıklar yaygınlaşıyor. Adıyamanlı aktarlar, soğuk havalarda vücut direncini arttırmak için şifalı bitkilerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Dede mesleğini devam ettirdiğini söyleyen aktar Murat Sırtıkara, kış aylarında tüketilmesi gereken doğal bitkiler hakkında bilgi verdi. Sırtıkara, "Kış şartlarında soğuk algınlığı ve grip yaygın olduğu için en çok tüketilen; Ihlamur, papatya, zencefil, tarçın, zerdeçal buna benzer bütün bitkilerdir. Karanfil de kullanılır bunlar bağışıklık sistemi güçlendirilir." dedi.

Keçiboynuzu pekmezinin çocuklar için faydalı olduğunu söyleyen Sırtıkara, bitkilerin aç karınla alınmasının daha faydalı olduğunu belirterek, "Çocuklara keçiboynuzu pekmezi, arı sütü, polen bunlar bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerdir. Kullanmaları tavsiye ederiz. Aç karnına daha etkili olur. Ama mide de problem olursa yemekten sonra da kullanabilirler. Ara öğünlerde de kullanabilir." ifadelerini kullandı.

"Bitkilerin hemen hemen yan etkileri yok derecededir. Ihlamur, tarçın ve zencefili herkes gönül rahatlığıyla kullanılabilir." diyen Sırtıkara, sık kullanılan karanfil, zencefil, tarçın gibi bitkilerin yurt dışından geldiğini söyleyerek, "Ürünlerimiz genelden yurt dışından geliyor. Türkiye’de üretimi yoktur, yani yetişmiyor. Tarçın, zencefil, karanfil, zerdeçal gibi ürünler yurt dışından geliyor. Hemen hemen bitkilerin yüzde 70’inde dışarıya bağımlıyız, özellikle de baharat olarak. Bizim dağlarımız da yetişen kekiklerimiz, karabaşlar, lavanta, parya uşağı var. Bitki yönünden zenginiz ama dediğim gibi hali hazırda belli başlı bitkiler dışardan geliyor." dedi.

Üzüm ve dut pekmezi gibi doğal ve yöresel olan ürünlerin hem yetişkinler hem de çocuklar için faydalı olduğunun altını çizen Sırtıkara daha sonra şöyle devam etti: "Üzüm ve dut pekmezimiz var. Bunlar güzeldir sabah kahvaltıda ve gece yatarken kullanabilir. İçerisine zeytinyağı karıştırılıp çocuklara verirlerse bronşitlerini hafifletir, öksürüklerini keser."

Ebeveynlere çağrıda bulunan Sırtıkara çocukların doğal olmayan ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini ifade etti. Sırtıkara, "Ebeveynler, çocukların okulda cips, çikolata gibi iştah kaybı ürünlerin tüketilmemesine dikkat etmelidir. Çünkü bunlar doğal değildir. Onlar biraz daha kimyasala yakın karaciğeri yoruyor. Çocuklarda alerjik reaksiyonlar gösteriyor. O yüzden yakinen takip etmelerini tavsiye ederim. Halkımız şu an da bilinçli eskisi gibi değil herkes yavaş yavaş öğreniyor." 

İLKHA










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.