Sondaj gemisi Yavuz Akdeniz'e doğru yola çıktı

Sondaj gemisi Yavuz Akdeniz'e doğru yola çıktı

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, Dilovası Limanı'ndan Akdeniz'e doğru yola çıktı.

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, Kocaeli'de Dilovası Limanı'ndan Akdeniz'e doğru yola çıktı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sondaj gemisi Yavuz'un yola çıkma töreninde konuştu.

KKTC'nin Türkiye Petrollerine verdiği ruhsat alanlarında çalışmaları aralıksız sürdüreceklerini belirten Bakan Dönmez, "Kıta sahanlığımızla ilgili tutumumuzu açık bir şekilde ortaya koyduk ve BM nezdinde kayda geçmiştir. GKRK'nin bölge ülkeleriyle yaptığı tek yanlı Türkiye ve KKTC'nin haklarını gasp etmeye çalışan anlaşmaların da hukuken hiçbir geçerliliğinin olmadığını ilettik." dedi.

"GKRK adanın tamamını ilgilendiren hiçbir konuda karar alamaz hatta söz sahibi bile olamaz" diyen Dönmez, "Ayrıca bölge dışı aktörlerin de kendilerini uluslararası mahkeme ya da kara verici merci yerine koyarak bölgenin sınırlarını belirleme çalışmalarını da hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. " diye konuştu.

Akdeniz'de Türkiye'nin ve KKTC'nin meşru haklarını sonuna kadar savunmaya kararlı olduklarını ifade eden Dönmez, bu kapsamda sondaj faaliyetlerine aralıksız devam edeceklerini belirtti.

"Petrol ve doğal gaz neredeyse fatih ve yavuz da orada olacaktır"

"Yavuz da milletimizin bu kararlılığını tüm dünyaya bir kere daha göstermiş olacak." Diyen Dönmez, şöyle devam etti:

"Barbaros, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz, denizlerdeki tam bağımsızlığımızın adıdır, Türkiye'nin hidrokarbon faaliyetlerinde kendi öz yeterliliği, gücü ve kabiliyetidir. Denizlerimizde petrol ve doğal gaz neredeyse fatih ve yavuz gemilerimiz de orada olacaktır."

Yavuz gemisi

Yavuz gemisi hakkında bilgiler paylaşan Dönmez, "Altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemimiz yavuz, yaklaşık 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip. Sondaj kulesinin yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 103 metre. Gemimiz 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında dahi sondaj yapma kabiliyetine sahip. 6 metreye ulaşan dalgalarda dahi sondaja devam edebiliyor."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.