“Sorun sadece PKK’nın değil Kürdistan’ın meselesidir”

“Sorun sadece PKK’nın değil Kürdistan’ın meselesidir”

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı, bölgede yaşanan çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, sorunun sadece PKK’nin meselesi olmadığını sorunun Kürt ve Kürdistan meselesi olduğuna dikkat çekti.

Mardin’in Kızıltepe İlçesine gelen Kürdistan Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Kürdistan-PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, özgürlük meydanındaki parti binasına gelişinde İl Başkanı Bedran Acar ve partililer tarafından karşılandı.

Özçelik, İl binasında yaptığı basın açıklamasında çözüm sürecinde 3 yıl boyunca devletin sadece PKK’yi muhatap aldığını hatırlatarak, meselenin sadece PKK’nin meselesinin olmadığını sorunun Kürt ve Kürdistan meselesi olduğuna dikkat çekti.

“Sorun PKK meselesi değil Kürt ve Kürdistan meselesidir.”

 3 yılı aşkın bir süre devam eden ve adına çözüm süreci denilen bir süreç sonucunda tekrar çatışmaların başladığını belirten Özçelik, “Devlet ile PKK arasında 3 yıla yakın süren adına çözüm süreci denilen bir süreç vardı. Sonucunda tekrar çatışmalar başladı. Biz kan dökülmediği için, çatışmalar olmadığı için o boyutuyla çözüm sürecini destekledik ama, hiçbir çözüm sürecinin de olmadığını açık ve net bir şekilde söyledik ve hatta oyalama süreci dedik. Çünkü sorun Kürt ve Kürdistan meselesidir. Bu sorunun çözümüne dair ne yazık ki bir program ortaya konulmadı. Ve sonunda tekrar çatışmalar başladı. Devletin bu gün yürütmüş olduğu şiddet politikası, şiddetle çözeceğiz ezeceğiz bitireceğiz anlayışı 90 yıldır değişik dönemlerde değişik boyutlarda süre gelen bir siyasettir ve başarısızlığa uğradığı defalarca ispatlanmış bir siyasettir. Bu anlamda da devletin çok net bir şekilde artık bu siyasetten vaz geçmesi lazım. Bu bir siyasal meseledir, bu bir ulusal bir meseledir, bu bir ülkenin bir halkın kendisini özgürce yönetebilme meselesidir. Bu nedenle ne güvenlik tedbirleriyle, ne ekonomik tedbirlerle çözülebilecek bir sorun değildir.” diye konuştu.

“PKK acil bir şekilde bu siyasetinden vazgeçmesi gerekiyor.”

Yeni çözüm sürecinin 3 yıl PKK Devlet arasında kilitlenen çözüm süreci gibi olmaması gerektiğine vurgu yapan Özçelik, “ Devletin acil bir şekilde bu çatışmalara son vermesi lazım. PKK’nin bu gün şehirlerde hendek barikatlarında ifadesi bulunan silahlı çatışmaları da Kürdistan halkının özgürlük mücadelesinde Kürdistan’daki siyasal gelişme düzeyine de denk düşmüyor yanlıştır. Halkımıza hizmet etmiyor diyoruz. PKK’nin acil bir şekilde bu siyasetten vazgeçmesi gerekiyor. Kürtler siyasetten sivil mücadele ile, demokratik mücadele ile çok büyük kazanımlar elde ettiler. Şu anda Kürtlerin bu kazanımlarını hazmedemeyenler, Kürtlerin yönünü şiddete sürüklüyorlar. Kürtler bu oyuna gelmemelidirler. Bu çok nettir. Bu nedenle de yeni bir çözüm süreci başlatılmalıdır diyoruz. Ama bu çözüm süreci 3 yıl PKK Devlet arasında kilitlenen çözüm süreci gibi olmamalıdır. Bütün Kürt siyasal güçleri ve toplumsal karşılığı olan kesimlerin bir Kürt tarafı olarak kabul edildiği devletle masaya oturacak ve uluslararası garantörler de mutlaka bu çözüm sürecinde olmalıdır.” diye belirtti.

Hükümet bir yanlıştan başka bir yanlışa geçiş yapıyor.

Devletin yanlış bir yolda sadece PKK ile görüştüğünü aktaran Özçelik, “3 yıl boyunca Devlet ile PKK arasındaki görüşmelerde ne oldu ne bitti bilmiyoruz. Herkes topu bir yerlere atıyor. Bir daha sürecin yaşanmaması için mutlaka garantör lazım. 3 yıl boyunca sadece PKK muhatap alındı.   Yanlış bir yolda sadece PKK ile görüşüldü. Şimdi de hükümet HDPKK’ yi sürece katmayacağız diyor. Bir yanlıştan başka bir yanlışa geçiş yapıyor. Çok net söylüyoruz; Bütün Kürt partilerinin muhatap alınacağı, sivil siyasetin demokratik mücadelenin esas alınacağı şiddetin kavganın olmadığı yeni bir süreç başlatılmalıdır. Bu konuda Devlete de PKK’ye de çağrımız var. Çatışmalar durdurulsun bu içerikte yeni bir süreç başlatılsın.” İfadelerini kullandı. (Mehmet Aslan-İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.